Publicador de continguts


Cort presenta un superàvit pressupostari de 21 milions d'euros a l'exercici 2014


1 / d’abril / 2015

Julio Martínez: "El superàvit és resultat de l'esforç de tot l'equip de govern al llarg dels quatre anys de legislatura, i aquesta tendència de superàvit es manté el 2015"

Cort adquireix, sense cost per al ciutadà, uns immobles a la plaça de Santa Eulàlia, els quals es destinaran a una oficina de informació turística de referència


Palma, 1 d'abril de 2015.- El portaveu de l'equip de govern i tinent de batlia d'Economia, Hisenda i Innovació, Julio Martínez, ha donat compte de l'informe enviat al Ministeri d'Hisenda relatiu a la situació econòmica de Cort en la previsió de tancament de l'exercici 2014, el qual conclou "amb un superàvit de 21 milions d'euros, fruit de l'esforç de tot l'equip de govern al llarg dels quatre anys de legislatura", com ha dit Martínez, qui ha afegit que "aquesta tendència de superàvit es manté el 2015".

El portaveu ha indicat que "encara no s'ha decidit la destinació d'aquesta quantitat", tot i que és possible que es deixi per al següent equip de govern, la qual cosa seria, segons el mateix Martínez, "una herència que m'hauria agradat trobar en arribar fa quatre anys, en lloc del dèficit de 30 milions de l'anterior equip de govern". Finalment, Martínez ha subratllat la importància de donar aquestes xifres abans d'eleccions, "perquè tots els partits i ciutadans coneguin la situació de les arques municipals".

Equilibri pressupostari. El portaveu ha afirmat que la situació de superàvit de Cort és fruit del treball de tot l'equip de govern al llarg de quatre anys, del compromís amb l'obtenció d'una situació econòmica sanejada i un exercici de transparència, el qual ha resultat en un equilibri "a pesar de reduir els ingressos municipals arran de mesures com la baixada de l'IBI", el qual, si hagués estat congelat i no baixat, hauria suposat cinc milions d'euros més per a Cort.

Martínez ha subratllat que aquesta situació de superàvit es compatibilitza amb "la major dotació de la història per als Serveis Socials, i el pagament a proveïdors en 30 dies, un indicador molt valorat pel Ministeri", i ha recordat que l'actual normativa impedeix pujar despeses d'un any per l'altre sense pujar també la pressió fiscal.

Causes del superàvit. Per a Martínez, les principals raons d'aquesta situació econòmica equilibrada i sanejada són "una evident recuperació dels ingressos", especialment per plusvàlues, importants indicadors de la construcció, i del Pla d'inspecció. A més, ha afegit que "ens ajustam a les previsions, estalviam en despeses financeres, regularitzam factures i ajustam l'adjudicació de concursos". En definitiva, és resultat de la suma de molts conceptes i "d'importants esforços".

Adquisició d'immobles. El portaveu ha informat que Cort ha signat un conveni pel qual adquireix uns immobles a la plaça de Santa Eulàlia, que eren de la Conselleria d'Agricultura i que es destinaran, previsiblement, "a una oficina d'informació turística de referència", continuant amb la conversió de la plaça "en una destinació interessant per a turistes i residents les 24 hores del dia". Cort no abonarà el cost dels immobles, d'1.249.000 euros, sinó que realitzarà una permuta amb la Conselleria per uns terrenys a prop de Son Llàtzer. D'aquesta manera, "serà una operació sense cost per al ciutadà gràcies a una gestió innovadora", ha dit Martínez. La permuta suposa una segregació dels terrenys de Cort a Son Ferriol, els quals es destinaran, per una banda, a la construcció de l'institut de Son Ferriol, i per l'altra a la permuta amb la Conselleria.

Informe d'avaluació d'edificis, cap a l'smart city. Martínez ha informat de l'aprovació en Junta de Govern de la nova ordenança de l'Informe d'avaluació d'edificis (IAE), el qual amplia els conceptes a revisar de la situació de la construcció a la seva accessibilitat i eficiència energètica, "una cosa molt important si, a més de seguretat, volem caminar cap a una smart city sostenible i accessible". El tinent de batlia ha recordat que, a més, les obres relacionades amb aquests dos conceptes "estan bonificades en un 95%".

Reparació de l'escultura. El portaveu ha informat de l'aprovació de la reforma "d'una part del nostre patrimoni artístic", concretament l'escultura de bronze d'Antoni Maura. Per a solucionar aquesta despesa no prevista al pressupost de 2015, Cort ha dotat una partida de 40.000 euros, amb la previsió que "aquesta plaça emblemàtica estigui enllestida a finals d'estiu". Es tracta, segons el tinent de batlia "de donar solució a un problema d'imatge".

Conveni amb la CAIB. Julio Martínez ha explicat que, arran d'una necessària tramitació administrativa, Cort es persona en un contenciós sorgit del conveni entre Cort i la CAIB per l'ús del velòdrom Palma Arena, durant el temps que Son Moix va estar tancat, i sota la direcció de Unió Mallorquina. Aquest conveni suposava un pagament anual de Cort al consorci de 300.000 euros, el qual "es va pagar el 2009, però no el 2010 i el 2011, quantitats que el consorci va comptabilitzar als seus pressuposts, i que els tècnics municipals no assumeixen", ja que "ningú se'n fa responsable i no existeix cap informe que justifiqui aquesta despesa".

Un tema, com ha dit Martínez, "molt complicat administrativament", però sobre el qual "hi ha consens amb el Consell i el Govern, especialment en el que es refereix a la part econòmica". La solució passa "pel nivell judicial, no l'administratiu, ja que hi ha voluntat política i la millor predisposició".

Data darrera modificació: 13 de març de 2023