Cort presenta les activitats previstes per a la XIII Jornada Europea de la Cultura Jueva - Comunicació i Premsa
Cort presenta les activitats previstes per a la XIII Jornada Europea de la Cultura Jueva
De l'1 al 27 de setembre s'han programat visites, cinema, exposicions, música i mercat jueu, a més d'edició la nova Guia del Call Major de Palma i la instal lació de plaques de la Xarxa de Calls en 10 punts emblemàtics
El tinent de batle de Cultura anuncia que Cort ja disposa de l'avantprojecte del futur Centre d'Interpretació dels Calls de Palma
El tinent de batle de Turisme assegura que "Palma desperta un interès molt important en el turista israelià, tant per l'afinitat cultural com per les pròpies arrels jueves de Mallorca"
Palma de Mallorca, 30 d'agost de 2012. - L'Ajuntament de Palma ha presentat aquest matí la XIII Jornada Europea de la Cultura Jueva. A l'acte han assistit el tinent de batle de Turisme de l'Ajuntament de Palma, Álvaro Gijón, el tinent de batle de Cultura i Esports, Fernando Gilet, Manel Quadreny, president d'Arca-Llegat Jueu, David Kaissin, president de la junta directiva la Comunitat Jueva de les Illes Balears; Albert Bonnin, president de Memòria del Carrer, Jacqueline Tobías; presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel i John Patrick i Evelyne Plagie del restaurant Las Olas.
La Jornada Europea de la Cultura Jueva és una celebració consolidada a nivell nacional i internacional que se celebra a 28 països. Amb aquest motiu, a Palma s'han programat activitats durant la primera quinzena de setembre.
El tinent de batle de Cultura i Esports, Fernando Gilet, ha recordat "el compromís d'aquest consistori de voler donar a conèixer l'important llegat jueu a Palma, un atractiu històric i una de les riqueses culturals de gran interès de la nostra ciutat".
Gilet ha explicat que el programa d'actes començarà el dissabte 1 de setembre amb l'actuació al castell de Bellver de la compositora i intèrpret Ana Alcaide, que recentment ha obtingut el tercer lloc al World Music Charts of Europe.
El matí del 2 de setembre se celebrarà una jornada de portes obertes a la sinagoga de Palma, i s'iniciaran les visites guiades al Call on els participants tindran l'oportunitat de conèixer la història del Call Major i el Call Menor de Palma.
A més, el Teatre Xesc Forteza acollirà diferents activitats, com l'homenatge a Bernat Pomar, a càrrec, entre d'altres, dels destacats músics Francisco García Fullana i Óscar Caravaca.
El tinent de batle de Cultura ha anunciat que, coincidint amb la Jornada Europea de Cultura Jueva, es presentarà la Guia del Call Major de Palma, que ajuda a interpretar millor el passat jueu del barri. La Guia inclou també un punt dedicat al Callet.
A més, Gilet ha explicat que l'Ajuntament de Palma ha instal.lat uns anagrames de bronze en 10 punts que indiquen la situació de les antigues portes del Call i del Callet. "Així Palma normalitza els seus recorreguts pel Call i els s'ajusta als de la resta de calls d'Espanya" ha assegurat Gilet.
El tinent de batle també ha avançat que ja es disposa de l'avantprojecte del futur Centre d'Interpretació dels Calls de Palma. Aquest centre tindrà com a finalitat donar suport als recorreguts històrics i culturals pels calls i acollir les activitats i exposicions pròpies de la Xarxa de Calls d'Espanya.
Gilet ha animat a la comunitat jueva de Palma a que mantingui viva la seva cultura, "que forma part de la ciutat".
Per la seva banda, el tinent de batle de Turisme, Álvaro Gijón ha explicat que Palma desperta un interès molt important en el turista israelià, tant per l'afinitat cultural com per les pròpies arrels jueves de Mallorca, "en aquest sentit tenim un patrimoni històric molt important que hem de preservar i difondre ", i ha anunciat que la Fundació de Turisme Palma de Mallorca 365 col.laborarà en la difusió d'aquest llegat patrimonial. Gijón ha afegit que prop de 150.000 turistes israelians, de gran poder adquisitiu i perfil intel.lectual alt, visiten Espanya cada any, atrets principalment per la Xarxa de Calls, que es posiciona com una destinació turística molt important.
Projecte RASGOLa Jornada Europea de la Cultura Jueva està emmarcada dins del projecte RASGO, que neix de l'entitat Xarxa de Calls d'Espanya, 24 ciutats unides per un nexe comú: el seu llegat hebreu. Per impulsar una oferta específica vinculada a aquest passat s'ha creat la marca turística RASGO, basat en l'excel.lència dels serveis i productes turístics que ofereixen les jueries per potenciar un turisme de qualitat basat el llegat sefardita.
Cadascuna de les lletres que formen part d'aquest acrònim representa els cinc conceptes, tots sota el paraigua de la marca: Restaurants, Allotjament, Senyalització, Guies i Oferta Cultural. Gràcies a la incorporació de l'hotel Santa Clara i del restaurant Las Olas, que complementarà la seva carta habitual amb plats d'estil sefardita, Palma compleix els requisits per formar part del projecte RASGO i es beneficia de la promoció turística associada a aquest projecte.
Sobre la Xarxa de Calls
La Xarxa de Calls d'Espanya és una associació pública sense ànim de lucre creada l'any 1955 amb l'objectiu de defensar el patrimoni urbanístic, arquitectònic, històric, artístic i cultural del llegat sefardita d'Espanya. El 2 de juliol de 2005 es va celebrar a Girona l'assemblea que va formalitzar l'entrada de Palma a la Xarxa de Calls d'Espanya, adquirint d'aquesta manera el compromís de realitzar activitats en pro de la cultura jueva. La Xarxa de Calls d'Espanya és membre fundador de The Europen Routes of Jewish Heritage.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023