Publicador de continguts


Cort presenta els actes del Dia de Record a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme


17 de febrer de 2023

El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió; el secretari autonòmic de Memòria del Govern, Jesús Jurado; la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol; el regidor d'Esports, Francisco Ducrós; el regidor de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Alberto Jarabo; la regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro; els representants del PSIB-PSOE, Lorena Oliver, Xavier Ramis i Sergio Rigo; la representant de MÉS per Mallorca, Maria Ramon; el president de la Comissió 24 de Febrer, Miquel Rosselló; el director de l'Escola Municipal de Música, Fèlix Aguiló; el representant de la UIB, Antoni Marimon; els historiadors Pau Tomàs i Antoni Vidal, juntament amb Alexandre Jaume i Biel Massot, han assistit a la presentació dels actes pel Dia de Record de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, 24 de febrer.

Els actes commemoratius estan organitzats per l'Àrea d'Educació i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma amb col.laboració de la Comissió 24 de Febrer, formada per 20 entitats (sindicats, associacions i partits polítics).

El dia 24 de febrer de 1937 foren afusellats els representants més destacats de les autoritats republicanes a l'illa, Emili Darder, batle de Palma, Alexandre Jaume, diputat i dirigent socialista, Antoni Mateu, batle d'Inca, i Antoni Maria Ques, empresari, al cementeri de Palma. Aquest episodi va tenir un impacte molt important en la societat de l'època i suposà una gran ferida en la memòria col.lectiva. D'aquesta manera, des de la societat civil han sortit iniciatives de manera continuada des de la Transició per a recordar aquells fets i no oblidar les víctimes. En aquest sentit, l'Ajuntament de Palma, amb les entitats que formen part de la Comissió 24 de Febrer, oficialitzaren a partir del 2018 el 24 de febrer com el Dia de Record a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.

El programa d'enguany, presentat pel regidor Llorenç Carrió, recalca que vol donar a conèixer "la tasca dels historiadors i investigadors per a aconseguir la veritat i poder fer visibles les víctimes". Per la seva banda, el president de la Comissió 24 de Febrer, Miquel Rosselló, ha declarat "aquesta diada té com objectiu la commemoració d'una de les diades més dramàtiques de la repressió feixista durant el règim franquista".

D'altra banda, Jesús Jurado, secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears, ha agraït la feina feta des de l'Ajuntament de Palma i de la Comissió 24F en relació amb la memòria democràtica, i en especial en l'organització dels actes envoltant el 24 de febrer. Jurado ha declarat que "vivim una edat d'or de la investigació en memòria democràtica, amb moltes publicacions de gran qualitat, que acompanyen l'esforç que està fent el GOIB obrint les fosses, identificant les víctimes de la repressió franquista i retornant-les a les famílies, que és el principal objectiu de les polítiques de memòria. Esperam que els resultats del IV Pla d'exhumacions ens doni grans resultats, i que això pugui ser el bessó de noves obres i investigacions".

Programa dels actes del 24 de febrer (86è aniversari):

Dijous, 23 de febrer, a les 19 h, a la Biblioteca de Cort, es durà a terme la presentació de la publicació La Guerra Civil a Palma, d'Antoni Vidal Nicolau.

Divendres, 24 de febrer, a les 12h, es durà a terme el descobriment d'una placa a la casa natal de Josep Massot i Muntaner(Palma, 3 de novembre de 1941 - Monestir de Montserrat, 24 d'abril de 2022). Fou un monjo benedictí, filòleg, assagista i historiador que destacà per la seva gran tasca d'investigació sobre la Guerra Civil a Mallorca.

Diumenge, 26 de febrer, a les 12 h al Mur de la Memòria del Cementeri de Palma es durà a terme l'acte Homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme. La lectura del manifest serà a càrrec de l'escriptor, investigador i historiador Antoni Tugores (Manacor, 1948) i l'acompanyaran diferents parlaments institucionals i dels familiars de les víctimes. L'acompanyament musical anirà a càrrec de Roberta Minnucci a la veu i recitat, Llorenç Bonet a la flauta travessera i Marco Valero a la guitarra acústica.

Dijous, 9 de març, a les 19 h, a la Biblioteca de Cort, es durà a terme la presentació de la publicació Olímpics Populars, de Pau Tomàs. Dia 19 de juliol de 1936 s'havia de celebrar a Barcelona, la inauguració de l'Olimpíada Popular i havia de ser una concentració de caràcter obrer i antifeixista de gran magnitud i de repercussió mundial. Una comitiva important d'illencs d'esquerres viatjaran cap a Barcelona i per aquest motiu no visqueren la Guerra a Mallorca.

Com a tancament del programa, el dijous 23 de març, a les 19 h a la Biblioteca de Cort es presentarà la reedició de la publicació feta durant la Guerra Civil per refugiats mallorquins a Barcelona i dirigida pel regidor de Palma Francesc de Sales Aguiló Mallorca Nova. Aquest treball ha estat realitzat pel Centre de Documentació Contemporània (CEDOC-UIB), dirigit pel Dr. Antoni Marimon.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023