Publicador de continguts


Cort aprova de forma inicial el Pla Especial del campus de la UIB per millorar la mobilitat, incrementar els espais lliures i protegir el patrimoni


19 / de juny / 2012

El tinent de batle d'Urbanisme i Habitatge, Jesús Valls, i el director general d'Universitats del Govern, Miquel Deyà destaquen les sinergies de col.laboració entre institucions per "desencallar la paràlisi i executar noves infraestructures a la UIB"

Palma, 19 de juny de 2012. - El tinent de batle d'Urbanisme i Habitatge de l'Ajuntament de Palma, Jesús Valls, ha anunciat l'aprovació inicial del Pla Especial de la Universitat en el marc de la Gerència d'Urbanisme celebrada aquest matí. Valls, que ha estat acompanyat per Miquel Deyà, director general d'Universitats del Govern de les Illes Balears, ha informat que els grups de l'oposició, que al seu dia van realitzar la tramitació inicial d'aquest projecte, s'han abstingut en l'aprovació inicial del mateix.

Aquest fet, en la seva opinió, demostra la voluntat de l'actual equip de Govern municipal de "continuar el que estava ben fet, amb les modificacions que eren necessàries. Per aquesta raó, des de l'inici de la legislatura ens varem posar a fer feina conjuntament amb la UIB. En el seu moment s'havia aprovat un pla inicial, però no estava tramitat l'informe de sostenibilitat ambiental i per tant, com s'havia de tramitar de forma conjunta, va donar peu a que iniciéssim novament tota la tramitació".

Amb aquesta mesura aprovada avui de manera inicial, es persegueix la modificació de Pla Especial del campus de la UIB, la urbanització del qual està actualment completa i en el qual no s'han previst noves obres d'urbanització o dotació. El campus es troba edificat en gran part de manera que el sòl no ocupat ha de ser objecte de reordenació urbanística amb la finalitat de millorar la mobilitat entre àrees, incrementar els espais lliures i protegir la zona corresponent al Prat de la Font de la Vila .

Valls ha destacat "les bones relacions" existents amb la Direcció General d'Universitats, Recerca i Transparència del Coneixement, una circumstància "que ajuda a desembossar els temes i, a poc a poc, els podem tirar endavant en benefici dels ciutadans de Palma i dels que resideixen, estudien i treballen a la UIB ".

El tinent de batle d'Urbanisme i Habitatge ha anunciat que "s'han adjudicat noves zones i s'ha modificat l'àmbit per regularitzar la influència de l'ANEI que era a la part nord del sector de la Universitat, i part del Parc BIT", el que ha permès que aquest Pla contempli "una adequació a les infraestructures existents amb la creació de nous vials, en el que fa referència a la carretera del Parc BIT i a la zona d'arribades del metro" i que l'edificabilitat, fins ara per illa, passarà a ser "global per zones". Respecte d'això, Valls ha explicat que "abans cada illa tenia una edificabilitat concreta i ara totes les illes edificables tenen una edificabilitat global repartida cadascuna d'elles, com sigui necessari en relació a les necessitats que tinguin aquesta infraestructura essencial per a Palma i les Illes Balears". En aquest sentit, ha assenyalat que "abans hi havia uns 184.540 de m2 de sostre edificable i ara s'han rebaixat fins als 180.881 m2 dels quals a la Universitat li resten per edificar 64.773 m2 per a noves edificacions i per a l'ampliació de l'oferta educativa de la UIB".

Preservació del patrimoni. - Jesús Valls ha comentat que amb les modificacions introduïdes en el Pla Especial de la Universitat també contempla la preservació del patrimoni ja que "es posa en valor l'antiga Síquia de la Font de la Vila, traslladant l'edificabilitat a altres parcel.les. En anys anteriors es van realitzar una sèrie d'edificacions que, d'alguna manera, van interceptar i es van superposar al recorregut de la síquia dins el sector de la Universitat. Actualment, zones que eren edificables passen a zona verda de manera que posem en valor aquest Bé d'Interès Cultural (BIC) i que necessiten d'especial protecció".

A més, Valls ha afegit, que "amb l'aprovació d'aquest pla inicial es desencalla la paràlisi per executar noves infraestructures a la UIB".

Per la seva banda, el director general d'Universitats, Miquel Deyà ha declarat que amb l'aprovació d'aquest nou pla es dóna "seguretat jurídica i urbanística a la institució acadèmica més important de les Illes Balears" i ha afegit que es "dóna solució a un problema arrossegat des de fa lustres".

Així mateix ha mostrat una gran satisfacció i ha agraït a l'Ajuntament la feina feta ja que a partir d'ara "existeixen unes regles clares i definitives i per tant es tanca un període d'inestabilitat del que es pot fer o no a la Universitat". Segons les seves paraules aquesta mesura es converteix en "una eina que servirà per planificar la vida acadèmica".

Data darrera modificació: 13 de març de 2023