Publicador de continguts


Cort anuncia una baixada històrica dels imposts municipals a partir de l’1 de gener de 2025, que implicarà un estalvi d’11 milions d’euros per als ciutadans de Palma


31 / de juliol / 2024

Les noves ordenances bonifiquen l’IBI a totes les famílies nombroses, sigui quin sigui el valor cadastral de l’habitatge

L’impost de successions i donacions es bonifica amb un 95 per cent, el màxim autoritzat per la llei

Palma, 31 de juliol de 2024.- La tinenta de batle i regidora d’Hisenda, Funció Pública i Govern Interior, Mercedes Celeste, ha presentat aquest dimecres, juntament amb el regidor del grup municipal Vox Ignacio Esteban, les ordenances fiscals que entraran en vigor a partir del dia 1 de gener de 2025 i que inclouen una històrica rebaixa d’imposts per als ciutadans de Palma, estimada, en el cas del pròxim any, en 11 milions d’euros.

Aquestes disposicions són la conseqüència directa de l’aplicació del programa de govern de l’actual equip municipal i l’acord programàtic signat entre les formacions polítiques PP i Vox.

Durant la seva intervenció, Mercedes Celeste ha remarcat que amb aquestes disposicions fiscals “s’obre la porta a una nova concepció de la política tributària a l’Ajuntament de Palma, que tindrà continuïtat en pròxims exercicis, més enllà de 2025, amb més rebaixes d’imposts i més bonificacions per a tots els segments de població”

En paraules de la regidora, la filosofia que dona sentit a aquesta aposta per la disminució de la pressió fiscal “té a veure amb la convicció que la gestió dels recursos dels ciutadans ha de tendir a no posar dificultats al desenvolupament del teixit productiu i econòmic, i afavorir que els contribuents i les famílies tenguin la possibilitat de dedicar més mitjans a la realització dels seus projectes personals i professionals”.

No obstant, Celeste ha deixat clar que aquesta rebaixa fiscal “no implicarà cap minva en la qualitat i la quantitat dels serveis municipals, que es troben absolutament garantits. Cap ciutadà ni cap entitat es veurà perjudicat per les noves ordenances, ja que l’única retallada que es fa és als tributs, no a les prestacions que són responsabilitat de l’Ajuntament de Palma”.

Un primer concepte tributari que experimentarà una notable reducció és l’impost d’activitats econòmiques (IAE). S’estableix una bonificació del 95 per cent en l’IAE cultural i l’IAE social. El primer àmbit inclou establiments com ara llibreries, museus, galeries d’art i altres equipaments dedicats a la promoció de la cultura i l’art, mentre que l’ordenança referida a l’IAE social resultarà avantatjosa per a residències, centres de dia i altres serveis orientats a col·lectius vulnerables.

Al mateix temps, aquest nou full de ruta en el terreny fiscal té en compte aquelles empreses que veuen alterat el seu normal funcionament a causa d’obres o reformes que fan obligatori el cessament de l’activitat durant un període determinat de temps.

Al respecte, s’han incorporat tres trams de bonificació de l’IAE: del 30 per cent si el tancament es perllonga durant tres mesos; del 40 per cent, si és per mig any, i del 50 per cent, si aquesta situació es manté durant un any complet.

D’altra banda, l’impost de construccions i obres (ICIO) comprendrà una bonificació de fins el 75 per cent en el cas dels projectes socials, culturals i historicoartístics, un percentatge que també s’aplicarà quan es tracti d’habitatges destinats al lloguer social.

En relació amb l’impost de béns immobles (IBI), la tinenta de batle d’Hisenda ha volgut enviar “un missatge molt clar a la ciutadania”, i és que, seguint la seva argumentació, “durant l’actual mandat municipal, l’IBI romandrà congelat i sense variació a l’alça per a tots els sectors i totes les persones sense excepció”.

Quant a l’IBI, cal remarcar igualment l’establiment de bonificacions del 90 per cent per als habitatges amb un valor cadastral de fins a 200.000 euros, i del 50 per cent en la resta d’immobles, en el cas de les famílies nombroses, sigui quina sigui la seva tipologia i sempre que aquesta estigui recollida per l’ordenament legal.

Fins ara, la concessió d’aquestes bonificacions depenia de la quantia del valor cadastral de l’habitatge, amb un límit fixat en els 200.000 euros.

Segons ha explicat Celeste, aquesta mesura “constitueix una aposta clara en favor de les famílies, tal com ens havíem compromès en el nostre programa de govern”.

Paral·lelament, la regidora ha anunciat que, gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Palma i l’IMAS, organisme depenent del Consell de Mallorca, “se simplificaran substancialment els tràmits administratius per a les famílies nombroses”, atès que, a partir de 2025, la renovació de la seva declaració es realitzarà de forma automàtica, mitjançant la relació entre les dues administracions, i sense exigir cap gestió per part dels interessats.

A més, la previsió és que el 2026 ni tan sols sigui ja necessari per als ciutadans comunicar per primera vegada la seva consideració de família nombrosa.

Continuant amb les novetats relacionades amb l’IBI, cal remarcar la introducció de les bonificacions del 95 per cent de l’IBI social i l’IBI cultural. El primer agrupa els immobles on es duen a terme activitats dirigides a sectors desvalguts i, també, pretén afavorir la construcció d’habitatges destinats al lloguer social a preu taxat.

Segons Mercedes Celeste, estam davant “una inqüestionable aposta en favor de l’habitatge, una de les necessitats crucials a Palma i a la major part dels entorns urbans, a través de la potenciació de l’oferta adreçada als col·lectius amb més dificultats per a accedir a una casa”.

En relació amb l’IBI cultural, els destinataris d’aquesta bonificació són, preferentment, els establiments dedicats a la promoció de l’art i la cultura i també els anomenats comerços emblemàtics, que, a partir d’ara, segons ha indicat Celeste, “no només entraran a formar part d’un llistat que reconegui el seu caràcter específic, sinó que veuran compensada la seva activitat amb aquesta millora de la seva situació fiscal”.

Un altre capítol recollit en les ordenances són les plusvàlues, que veuran actualitzats els seus percentatges en dos trams: una reducció de l’actual 25 per cent fins a arribar al 21,5 per cent, l’any 2025, i fins al 18 per cent, ja quan arribi l’any 2026.

Igualment, la tinenta de batle i regidora d’Hisenda ha fet incís en l’acompliment “d’un altre ferm compromís d’aquest equip municipal”, en aquest cas vinculat a la rebaixa impositiva que s’aplica a les donacions i successions.

La nova normativa preveu una bonificació del 95 per cent, que és el màxim autoritzat per la llei, en el pagament de les plusvàlues associades a aquestes operacions, quan es tracti de transmissions entre pares i fills, avis i nets, o cònjuges, en la mateixa línia de les disposicions que ja va aprovar el Govern de les Illes Balears coincidint amb l’inici de l’actual legislatura.

Sobre aquesta mesura, Celeste ha recalcat que les ordenances “ja no inclouran cap límit per a aplicar aquesta bonificació”, de tal manera que qualsevol habitatge que s’hereti des dels graus de parentesc especificats accedirà a aquesta màxima bonificació del 95 per cent, sense que es tengui en compte de quin habitatge es tracta o l’ús que es faci de l’immoble.

Amb aquesta mesura, la pretensió és, en paraules de la regidora, “acabar amb una situació que resultava profundament injusta per a les famílies”.

Al marge de les disposicions estrictament econòmiques establertes a les ordenances, Celeste ha destacat també que, a partir de l’1 de gener de 2025, ja no es podrà pagar mitjançant diners en efectiu els imposts, taxes, permisos o altres tipus de tràmits que es formalitzin a les oficines municipals, una fórmula, segons ha dit, “destinada a seguir avançant en el camp de la simplificació administrativa i la digitalització de l’administració”.

D’aquesta manera, l’única manera per als usuaris d’abonar aquests serveis en seu municipal serà la targeta de crèdit, si bé es podrà seguir fent ús dels diners en metàl·lic en aquelles entitats bancàries que compten amb acords amb l’Ajuntament per a efectuar les dites operacions.

Al mateix temps, la responsable del departament d’Hisenda ha anunciat que les persones majors, moltes de les quals acostumen a realitzar aquest tipus de tràmits de manera presencial a les dependències municipals a canvi d’afrontar l’abonament d’una quantitat econòmica, ja no hauran de satisfer, a partir de l’any que ve, aquest pagament i obtindran el servei de manera completament gratuïta.

 


Data darrera modificació: 1 d’agost de 2024