Can Bordils serà una de les seus principals de les activitats de la Jornada Europea de Cultura Jueva - Comunicació i Premsa
Can Bordils serà una de les seus principals de les activitats de la Jornada Europea de Cultura Jueva

La programació, organitzada per la Comunitat Jueva de les Illes Balears amb el suport de l’Ajuntament, començarà aquest dimarts amb la conferència del biblista i teòleg Jaime Vázquez sobre els manuscrits de la mar Morta
Palma, 14 d’octubre de 2024.- Les dependències de Can Bordils, seu de l’Arxiu General de Palma, han acollit aquest dilluns la presentació de la Jornada Europea de Cultura Jueva, que es desenvoluparà del 15 al 29 d’octubre, sota l’organització de la Comunitat Jueva de les Illes Balears i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma.
El programa engloba diverses activitats de difusió d’alguns dels aspectes històrics i culturals més arrelats al llegat jueu, a través de conferències, taules rodones, projeccions cinematogràfiques, visites guiades i concerts musicals.
Per part de l’Ajuntament, ha assistit a la convocatòria informativa la directora general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, Pilar Ribal. També hi han estat presents el president de la Comunitat Jueva, Árieh Girondi, i el seu vicepresident, Miquel Segura.
Durant la seva intervenció, Ribal ha destacat que es tracta “d’una cita imprescindible amb la història de Palma”, on, segons ha indicat, la petjada jueva “ha representat una contribució determinant per a l’evolució de la capital de les Illes Balears, que és deutora d’aquesta tradició i cultura, del seu ric patrimoni i de valors que s’han anat transmetent i enfortint de generació en generació”.
Can Bordils és un dels escenaris principals de la programació de la Jornada Europea de Cultura Jueva, acollint tres activitats que començaran, en tots els casos, a les 19 hores.
Així, aquest dimarts, s’oferirà la conferència “Los manuscritos del Mar Muerto. La historia de su descubrimiento”, que anirà a càrrec del biblista, teòleg i periodista Jaime Vázquez Allegue.
Aquest ponent fa més de 25 anys que estudia aquests manuscrits, els quals varen ser localitzats el 1947 al desert de Judà, i constitueixen, segons els experts, el descobriment arqueològic més important del segle XX.
De fet, els documents de què parlarà el conferenciant contenen els texts més antics de la bíblia hebrea i una àmplia col·lecció d’escrits que dibuixen el context social, polític i religiós de Jerusalem.
Jaime Vázquez és professor titular del CESAG i doctor en Teologia Bíblica per la Universitat Pontifícia de Salamanca.
D’altra banda, la programació inclou la conferència titulada “La contemporaneïtat xueta. Repercussions de l’odi antijueu i antisemita: estima, por i reivindicació”, que oferirà Laura Miró Bonnín, el dimecres 16 d’octubre.
Nascuda a Palma el 1992, Laura Miró és graduada en Història, docent i investigadora de la Universitat de les Illes Balears, i la seva tasca se centra en la recerca i la difusió dels coneixements sobre el passat jueu, convers i xueta, a Mallorca.
És autora de diversos llibres de gran transcendència entre la comunitat jueva, com ara La contemporaneïtat xueta, La qüestió xueta surt de l’illa i Jueus, conversos i xuetes. Una visita pels calls de Palma. Una de les seves obres, El cas de Guillem Aguiló i Forteza, primer metge del carrer, va ser guardonada amb el Premi Alexandre Ballester d’assaig.
Sense abandonar l’espai de Can Bordils, el dijous 17 d’octubre es durà a terme la taula rodona “Xuetes i mitjans de comunicació”, amb la participació de Miquel Segura, Octavio Cortés, José Luis Miró i Sabina Wolf.
La programació d’aquesta nova edició de la Jornada Europea de la Cultura Jueva integra altres propostes, com ara la visita guiada prevista el dissabte 19 d’octubre, a les 11 del matí, sota el títol “Jueus, conversos i xuetes. Un recorregut pels calls de Palma”.
El punt de trobada dels participants està fixat al Centre Maimó Ben Faraig, des d’on la comitiva realitzarà l’itinerari següent: plaça del Banc de l’Oli, plaça Major, carrer de les Monges, carrer de Sant Bartomeu, carrer de Jaume II, carrer de l’Argenteria, carrer del Call, Monti-sion, carrer del Vent, carrer de la Pelleteria i estàtua de Jafudà.
Les activitats es completaran amb el concert de música sefardita ofert per Quantic Tamarell, el 26 d’octubre a les 19 hores, a la plaça de Sant Jeroni, i la projecció de la pel·lícula francesa El señor Ibrahim y las flores del Corán, dirigida l’any 2003 per François Dupeyron i protagonitzada pel popular actor egipci, ja desaparegut, Omar Sharif. El film serà presentat per Manuel Quadreny.
Documents
Data darrera modificació: 15 d’octubre de 2024