Publicador de continguts


Can Bordils acull la presentació d’una publicació sobre els documents del Fons Cotoner presents a l’Arxiu Municipal de Palma


13 / de juny / 2024

El treball de la professora i historiadora Luisa Cotoner Cerdó engloba un inventari de dades destinades a facilitar la consulta d’aquesta col·lecció als investigadors interessats a aprofundir en la intrahistòria de Mallorca

Palma, 13 de juny de 2024.- La directora general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat de l’Ajuntament de Palma, Pilar Ribal, ha presidit l’acte de presentació de la publicació El Fons Cotoner del Arxiu Municipal de Palma: cuadro de clasificación e inventario de documentos, que ha tingut lloc a Can Bordils.

El llibre, editat per Rúbrica i escrit per Luisa Cotoner Cerdó, professora emèrita, des de la seva jubilació, de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, recull dades destinades a facilitar la consulta del Fons Cotoner a tots aquells investigadors interessats a aprofundir en els diferents aspectes de la intrahistòria de Mallorca.

A la presentació, que ha congregat una gran quantitat de públic a les dependències de l’Arxiu Municipal de Palma (AMP), hi han assistit també l’autora de la publicació; el gerent de l’Àrea Municipal d’Urbanisme, Tomeu Abad; l’arxivera de Can Bordils, Magdalena Rosselló; l’historiador i antic responsable de l’AMP, Pedro de Montaner; la doctora en Ciències Polítiques Isabel Moll, i el doctor en Història Miguel Deyà.

La difusió del Fons Cotoner ha coincidit amb la recent celebració, el passat 9 de juny, del Dia Internacional dels Arxius. En aquest sentit, el treball de Luisa Cotoner recopila un exhaustiu inventari desglossat en quatre registres d’informació: productor; títol del document o, si hi manca, breu resum del seu contingut; datació, si hi consta, o, si escau, datació aproximada entre claudàtors; i, finalment, signatura topogràfica.

Les dates més antigues de la documentació recollida a l’inventari corresponen als manuscrits “Actes de Cotoners”, on es localitzen escrits de l’any 1247. Per contra, el document més recent és una carta amb data de 1935.

Convé destacar també, en relació amb la família Cotoner, que vuit dels seus membres són Fills Il·lustres de la Ciutat de Palma: concretament, Bernat Lluís Cotoner i Ballester (1574-1645); Rafael Cotoner i Oleza (1601-1663); Marc Antoni Cotoner i Oleza (1604-1656); Nicoláu Cotoner i Oleza (1608-1680); Bernat Cotoner i Oleza (1613-1684); Marc Antoni Cotoner Sureda (1665-1749); Fernando Cotoner i Chacón (1810-1888), i José Cotoner i Allendesalazar (1849-1927).

Pel que fa a l’autora de la publicació, Luisa Cotoner Cerdó, cal indicar que és doctora en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona, i catedràtica de Llengua i Literatura Espanyola d’ensenyament mitjà.

La seva carrera ha estat molt vinculada a la Universitat de Vic, on ha exercit el càrrec de directora de la Secció d’Espanyol del Departament de Filologia Catalana i Espanyola i ha format part del Consell de Direcció de la Facultat de Ciències Humanes i Traducció, al llarg de vint anys.

Igualment, Luisa Cotoner és acadèmica numerària de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics, i integrant, entre altres prestigioses entitats, de la Societat Arqueològica Lul·liana i de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya.

Lligada a la noblesa mallorquina, aquesta circumstància ha resultat determinant perquè en els darrers anys hagi dedicat temps i esforços a la intrahistòria de l’illa, sobretot pel que fa a la recuperació de fons arxivístics familiars.

Luisa Cotoner és autora de nombroses publicacions, entre les quals l’obra que precedeix la que ara s’ha presentat: El Fons Cotoner del Arxiu Municipal de Palma: primera aproximación descriptiva, o El Palazzo Cotoner, una casa mallorquina en La Valeta, sense deixar de banda la publicació denominada La construcción de sa Capelleta de Bellver, una iniciativa encabezada por el marqués de Ariany.

 


Data darrera modificació: 13 de juny de 2024