Publicador de continguts


Avui matí s'ha reunit la Comissió de Sequera per a avaluar la situació de prealerta en la qual ha entrat Palma i posar en marxa les mesures per a afrontar la situació


16 de novembre de 2022

Avui matí s'ha celebrat la reunió de la Comissió del Pla d'Actuació Municipal per al Risc de Sequera de l'Ajuntament de Palma per a avaluar la situació generada després que el Govern hagi declarat la situació de prealerta per sequera a la demarcació hidrogràfica a la qual pertany Palma.

L'escassa pluviometria de la passada primavera i, molt especialment d'aquesta tardor, ha provocat un descens de les reserves als principals recursos d'abastiment de Palma:

  • Els embassaments de Cúber i del Gorg Blau es troben al 35% de la seva capacitat. L'any passat per aquestes dates estaven al 70%. La pluviometria acumulada enguany és de 660 l/m² fins al 15 de novembre, i l'any passat va ser de 1.422 l/m².
  • Els pous de la zona nord estan a una profunditat de 120 m, igual que en el pitjor moment de la sequera de 2016-17.
  • Les fonts (font de la Vila, d'en Baster i de Mestre Pere) només han subministrat 50.000 m³, quan la mitjana és de 275.000 m³. Ara mateix, en plena tardor, no estan proporcionant aigua.
  • El subministrament es troba enguany entre un 3 i un 4% per sobre de la mitjana, per la qual cosa s'incrementen les necessitats de captació.

No es preveuen millories a curt termini, ja que es presenta un final d'any sec i calorós, amb unes necessitats de subministrament en creixement.

Tot això, amb l'entrada de Palma en situació de prealerta, fa necessari l'activació del Pla d'actuació municipal per a risc de sequera, tal com s'estableix en aquest document aprovat el 2016. Des que existeix aquest Pla s'ha declarat la situació de prealerta els anys 2016, 2019 i ara el 2022. En els dos casos anteriors la millora de la situació de les reserves va permetre no arribar a declarar la situació d'alarma per sequera.

Cal recordar que la gestió eficient i sostenible dels recursos hídrics realitzada per EMAYA ha permès arribar a la situació de prealerta més tard que en altres demarcacions.

La primera acció que es preveu al Pla és la reunió de la Comissió corresponent, que s'ha celebrat avui matí, presidida per Ramon Perpinyà, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, a la qual han assistit també tècnics d'EMAYA i de l'Àrea de Medi Ambient, així com representants d'altres àrees municipals com Infraestructures i Seguretat Ciutadana.

En aquesta reunió Ramon Perpinyà ha explicat que l'objectiu de la situació de prealerta és la preparació per a una possible declaració de l'alerta per sequera. "En aquest moment l'objectiu és estar preparats i acordar les mesures que s'han de prendre si entram en situació d'alerta, així com començar a realitzar accions voluntàries i comunicar a la ciutadania la situació de risc en la qual entram".

També s'han exposat les propostes presentades des d'EMAYA. Pel que fa a la captació d'aigua, i sempre amb l'objectiu de garantir el subministrament, es proposen les següents mesures:

  • Rebaixar al 50% l'extracció als pous de la zona nord durant els mesos que venen.
  • Aturar l'extracció dels embassaments a principis de desembre, deixant una reserva del 30% de la seva capacitat.
  • No compensar aquestes reduccions de captació amb increments als pous de l'Estremera i Pont d'Inca, a pesar d'estar en relativa bona situació.
  • Incrementar la compra d'aigua dessalada de 2022 en 1 hm³, arribant a un total de 5 hm³, fet que suposarà incrementar en 500.000 € la despesa prevista inicialment per a enguany.
  • Incrementar les previsions de compra d'aigua dessalada per a 2023.

Pel que fa a altres mesures de gestió, com a primera actuació es revisarà el Pla de sequera de 2016, inclòs el Pla de comunicació corresponent, per tal de posar en marxa com a una de les primeres actuacions, una campanya d'informació i sensibilització de la ciutadania.

Així mateix s'informarà de la situació tots els estaments municipals i es farà un avís als grans consumidors d'aigua del municipi perquè comencin a prendre mesures i es preparin per a una possible situació d'alerta.

Les accions ara són voluntàries i preventives, però, com ha insistit Perpinyà, "ara ens hem de preparar per a poder afrontar una possible sequera amb totes les accions i mesures consensuades i a punt per a aplicar-les".

Data darrera modificació: 6 de març de 2023