AENOR certifica l'accessibilitat de dues platges de Palma - Comunicació i Premsa
AENOR certifica l'accessibilitat de dues platges de Palma

L'Ajuntament de Palma ha obtingut la Bandera de Platja Accessible a Ciutat Jardí i a la Platja de Palma, concedida per AENOR. Els serveis certificats són els de bany assistit, socorrisme i primers auxilis, lavabos, dutxes, vestuaris, zones d'ombra i aparcament.
Aquesta certificació, conforme a la Norma UNE 170001, garanteix la igualtat d'oportunitats en l'accés i gaudi de les platges a totes les persones, amb independència de la seva edat o discapacitat.
Palma, 24 de juliol de 2015.- L'Ajuntament de Palma ha obtingut la bandera de Platja Accessible a Ciutat Jardí i a Platja de Palma. Els serveis certificats són els de bany assistit, socorrisme i primers auxilis, lavabos, dutxes, vestuaris, zones d'ombra i aparcament.
El regidor d'Infraestructures i Accessibilitat, Rodrigo A. Romero, ha destacat la Política d'accessibilitat de l'Ajuntament i el compromís amb tota la ciutadania, principalment, i amb les persones que ens visiten i trien com a destinació turística, "el que ens exigeix situar l'accessibilitat universal entre les nostres prioritats per a intentar que tots puguin gaudir dels serveis que s'ofereixen al nostre municipi".
El projecte d'adaptació de les platges als requisits recollits a la Norma 170001, que s'ha desenvolupat en els darrers 12 mesos, ha estat possible gràcies a la col.laboració dels departaments d'Infraestructures i Accessibilitat, com a responsables del sistema d'accessibilitat, de Medi Ambient, com a responsables de les Platges i zones de bany de l'Ajuntament, i del Departament de Qualitat com promotor i suport dels projectes de millora dels serveis. En aquest darrer cas, la tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, aurora Jhardi, ha volgut destacar "a feina del departament de Qualitat de l'Ajuntament i que es demostra en les certificacions obtingudes".
La tinent de batle d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, ha afirmat que des de el seu departament es va realitzar "la diagnosi inicial per conèixer l'estat de les platges. Aquest estudi ens servirà per fer millores a la resta de les platges del municipi".
La directora d'AENOR a les Illes Balears, Soledad Seisdedos, ha destacat que Palma "és el tercer municipi de les Balears, el segon de Mallorca i el desè de tot l'Estat que ha obtingut aquesta certificació per a les seves platges".
Seisdedos ha destacat "el gran esforç fet per l'Ajuntament per a què qualsevol ciutadà pugui aprofitar tots els serveis a les platges, no només l'accés".
En total s'han desenvolupat 45 millores físiques amb un cost total aproximat de 46.752,29 €.
Entre les millores desenvolupades destaquen les següents:
A Ciutat Jardí:
- S'ha senyalitzat el pas de vianants amb paviment podo tàctil perquè les persones amb discapacitat visual reconeguin el pas i evitar accidents.
- S'ha incorporat bancs que compleixen criteris d'accessibilitat, en tota la línia de platja, situant-se pròxims als accessos a aquesta.
- Es disposa de passarel.la enrotllable des de la passarel.la de fusta fins a l'aigua per facilitar l'accés a les cadires amfíbies.
- S'incorporen nous cartells informant dels serveis i la seva durada en 4 idiomes
A Platja de Palma:
- S'ha col.locat paviment podo tàctil en els passos de vianants que no tenien.
- S'han eliminat de l'itinerari de vianants els pendents transversals dels guals d'accés a vehicles i s'ha canviat el paviment troncocònic per panot per evitar confusió a persones amb discapacitat visual.
- S'ha pintat pas de zebra a la banda esquerra del carrer Bergantí, fent que les dues voreres formin part de l'itinerari accessible.
- S'han mogut dos fanals, ampliant l'ample d'espai dins de l'itinerari i s'han redistribuït les places reservades d'aparcament per facilitar la maniobra als usuaris dels vehicles adaptats.
- S'ha col.locat senyalització direccional des del Punt de platja accessible que indica bany, vestits i dutxa.
- S'ha dotat a la caseta de Socors de rampes i passamans per al seu fàcil accés
Els objectius generals en aquesta matèria, tal com es defineix al Programa de Govern de l'Equip de Govern de l'Ajuntament, són:
La promoció de l'ampliació de voravies dels diferents carrers de la ciutat en una mitjana del 30% de conformitat amb els criteris tècnics pertinents.
La promoció i garantia de l'accessibilitat per a tothom a tots els edificis i instal.lacions de titularitat pública.
Més concretament, en relació amb l'accessibilitat a les platges, els objectius per 2015/16 son:
1.- Millorar les Zones d'ombra i dotar de passarel.les enrotllables fins a l'aigua per facilitar el trasllat dels usuaris amb la cadira amfíbia.
2.- Millora de la Caseta de bany / dutxa / vestuari a Platja Palma
3.- Estudi i millora de l'Accessibilitat a la resta de platges de Palma
4.- Millorar la informació i sensibilització en Accessibilitat en tot el municipi de Palma
Data darrera modificació: 13 de març de 2023