Publicador de continguts


» L'Ajuntament ha rebut 421 suggeriments a la fase participativa


15 / d’abril / 2011

· La mobilitat, els barris i equipaments i les zones verdes i la sostenibilitat són els temes que centren  el 64% de les  propostes rebudes
· Avui s'ha lliurat, a la comissió no permanent de ple per a la revisió del pla general, el document de proposta ciutadana amb el qual conclou la primera fase de la revisió
· El procés participatiu que s'ha realitzat entre octubre de 2010 i febrer de 2011 ha generat 421 suggeriments a través de diferents canals, 196 enquestes contestades, una web amb 21 articles d'opinió i 20 vídeos i accions divulgatives paral·leles, com ara concursos

Palma, 15 d¿abril.-Avui s¿ha presentat a la comissió no permanent de ple per a la revisió del pla general el document de proposta ciutadana amb el qual conclou la primera fase de la revisió del pla general que s¿inicià el passat mes d¿octubre i que va concloure el passat 5 de febrer.


Aquesta ha estat la primera vegada que un procés de revisió del pla general de Palma ha incorporat aquesta fase prèvia destinada a fomentar el debat i a rebre tot tipus de aportacions i propostes ciutadanes en diferents formats i suports.


El procés de revisió del Pgou consta de tres fases. La segona fase, que s¿iniciarà una vegada exposat el document de participació ciutadana serà la destinada a redactar l¿avanç del pla general. La darrera i tercera fase és la que ha de culminar amb l¿aprovació del nou Pgou i serà la fase en què es redactarà, tramitarà i aprovarà el nou pla seguint el procediment establert en la normativa urbanística: aprovació inicial (ajuntament), exposició pública, aprovació provisional (ajuntament) i, finalment, aprovació definitiva (Consell de Mallorca).


S¿han rebut 421 suggeriments que han generat 696 propostes


Fins el 5 de febrer, data en què finalitzava el procés participatiu, es van rebre un total de 421 suggeriments pels següents canals d¿entrada:


APORTACIONS PER CANAL D¿ENTRADA
Pàgina web www.imaginapalma.com
303
Oficina i Registre General 79
Correu electrònic 39
TOTAL 421


***Tot i que el termini del procés acabà dia 5 de febrer, s¿ha de destacar que fins a data 4 de març de 2011 es van rebre noves aportacions, sumant un total de 454 aportacions. Aquests suggeriments s¿incorporen al document de proposta ciutadana tot i que no s¿han tingut en compte a l¿hora de classificar els suggeriments segons matèrìa, temàtica i àmbit.


La mobilitat, els barris i equipaments i les zones verdes i la sostenibilitat són els temes que generen més propostes


Per tal d¿elaborar el document de proposta ciutadana s¿ha resumit cada suggeriment i s¿han classificat per matèria, temàtica i àmbit territorial. La classificació per matèria ha seguit la que plantejava la web ImaginaPalma:


TEMÀTIQUES Propostes
Mobilitat 262
Barris i equipaments 98
Zones verdes i sostenibilitat 76
La ciutat i el futur 57
Oci, cultura, Patrimoni 45
Habitatge 36
Façana Marítima 31
Paisatge i sòl rústic 26
Associacions 23
Turisme i activitat econòmica 18
Matèria no urbanística 17
Sistema 5
Sòl industrial 2
TOTAL ** 696


D¿aquesta classificació es desprèn que les temàtiques de mobilitat, els barris i equipaments i la sostenibilitat i les zones verdes han estat les que han provocat un major número d¿aportacions per part de la ciutadania. Aquestes tres matèries sumen el 64% de les propostes i són les que més expectatives generen. En canvi la resta de matèries no superen el 9% del total.


Conclusions
1. Palma necessita un model de mobilitat per a estructurar la ciutat del futur.
2. Palma necessita un nou model d¿equipaments a escala de ciutat, que s¿identifiquin com a referents per part dels ciutadans i els turistes.
3. Palma necessita un estudi acurat de les barriades o els diferents nuclis per a atendre les seves necessitats pensades a escala del residents i articulades a escala de ciutat.
4. Palma necessita un nou model de parcs i de noves pautes per a dissenyar tant aquests parcs com les zones verdes, per tal d¿estructurar la ciutat del futur.
5. Palma necessita reconvertir els espais urbans degradats abans de proposar nous creixements, atès que ha de començar a administrar el seu sòl rústic en règim d¿escassessa
6. Palma necessita identificar, gestionar i difondre els seus trets paisatgístics urbans, rurals i naturals.
7. Palma necessita habitatge a preu assequible


Reunions amb representants de col¿lectius, entitats, associacions
Al marge de les propostes de ciutadans i ciutadanes amb l¿objectiu de fomentar la participació per part d¿associacions, entitats i col¿lectius ciutadans es van fer reunions:
-Amb els consells territorials dels districtes Nord, Llevant, Ponent i Platja de Palma
-Amb el Consell Econòmic i Social
-Amb representants de col¿legis professionals, patronals i sindicats, entitats veïnals, entitats que defensen el Patrimoni, el Medi Ambient, els discapacitats, la UIB i amb agents socials com PIME, CAEB, Càmara de Comerç.


S¿aprofitaren aquestes reunions per lliurar enquestes amb diferents qüestions. En total, s¿han conestat 196 enquestes.


Comissió no permanent
Cal recordar que aquest procés ha comptat amb la creació d¿una comissió no permanent relativa a la revisió del Pla general d¿ordenació urbana integrada per membres de tots els partits polítics amb representació a l¿Ajuntament de Palma i que elaborà i participà a les reunions amb col¿lectius i entitats per donar a conèixer aquest procés.


Debats i foment de l¿opinió a traves de la web
Per tal de fomentar la participació es creà una web amb format blog, https://www.imaginapalma.com Aquesta pàgina ha servit per rebre i difondre totes les aportacions rebudes, però també per dinamitzar el debat mitjançant la publicació d¿un total de 21 articles i 20 vídeos amb l'anàlisi i opinió de professionals de l'arquitectura i l'urbanisme, representants de l'àmbit econòmic i social, del món cultural, de la Universitat...


Accions paral¿leles: 132 micro-relats, cent participants al desafiament wi-fi i casi 200 textos escolars
Així mateix, al llarg d¿aquests tres mesos també s¿han promogut accions paral¿leles per donar a conèixer la revisió del pla general.


a)El 29 de desembre s¿organitzà a la plaça París un DESAFIAMENT WIFI amb la participació de prop d'un centenar de persones.
b)S'ha convocat un concurs de microrrelats per a majors de 16 anys amb la paraula Palma al text. S¿han presentat 132 microrelats que compleixen els requisits i que ja s'han publicat a imaginapalma.com
c)S'ha convocat un concurs de relats breus per a escolars i s'ha obert al web un espai específic per als centres escolars, per tal que expliquin iniciatives relacionades amb la ciutat i l'entorn. Això es fa amb un doble col¿laboració: amb el programa Cartografiem-nos del museu Es Baluard i amb la regidoria d'Educació.


Al concurs de relats breus s'han presentat 194 textos.


S'adjunta la notícia completa en format PDF.


» L'Ajuntament ha rebut 421 suggeriments a la fase participativa


Data darrera modificació: 23 de març de 2023