Publicador de continguts


S’inicien les obres per a substituir i modernitzar l’enllumenat de la Platja de Palma i la reconstrucció de la resclosa


28 de novembre de 2023

Els treballs tenen un pressupost de 9,4 milions d’euros i un termini d’execució de 18 mesos

Palma, 28 de novembre de 2023.- La tinenta de batle d’Infraestructures, Belén Soto, el tinent de batle de Medi Ambient i president d’EMAYA, Llorenç Bauzá, el coordinador d’Infraestructures, Joan Josep Lemm, el gerent d’EMAYA, Llorenç Morey, i el president de l’Associació d’Hotelers de la Platja de Palma, Pedro Marín, entre d’altres, han visitat l’inici de les obres que s’estan desenvolupant a la zona per a modernitzar l’enllumenat de la primera i la segona línia del litoral i per a la reparació i reconstrucció de la resclosa o peixera.

Aquestes dues actuacions són independents, però, com que comparteixen el mateix espai, es realitzaran conjuntament per trams i s’han adjudicat en un mateix plec a una UTE integrada per Urbia i Vías y Obras Públicas SA. El pressupost de les obres és de 9,4 milions d’euros, dels quals 4 milions estan subvencionats pels fons europeus Next Generation, i el termini d’execució és de 18 mesos.

Com que es tracta d’una àrea de gran afluència turística, està previst que els treballs s’alenteixin entre juny i setembre de 2024, tots dos mesos inclosos. Durant aquest temps s’evitarà l’ús de maquinària pesant i, únicament, es podran realitzar reparacions interiors, recablejat i instal·lacions que no impliquin molèsties als transeünts i veïns de la zona, així que el final dels treballs està previst per a març de 2025.

El projecte de modernització de l’enllumenat, consensuat amb veïns, comerciants i hotelers de la Platja de Palma, consistirà en l’eliminació dels actuals suports de formigó i la seva substitució per unes lluminàries modernes i eficients que han estat dissenyades específicament per a aquesta obra. A fi de mantenir la mateixa tipologia, se substituirà l’enllumenat de la segona línia amb fanals del mateix estil però més petits i, també, es col·locaran alguns fanals als punts del barri que, sense estar en primera o segona línia, requereixen un reforç d’il·luminació.

En total, durant aquesta intervenció, està previst instal·lar 169 fanals de 13,2 metres d’altura a la primera línia, 127 fanals de 9,8 metres d’altura a la segona línia i 117 unitats més de 4 metres i columna troncocònica a la segona línia i resta de la zona.

Aquesta part del projecte es complementarà amb la instal·lació de pèrgoles d’ombreig als balnearis 7 i 15. Aquests elements, també de disseny específic per a aquesta obra, estaran coberts de panells fotovoltaics i aniran situats a les zones enjardinades.

El projecte de reparació i reconstrucció de la resclosa o peixera, per la seva banda, pretén donar solució a les patologies provocades pel desgast i l’ambient marí corrosiu. La peixera és una galeria subterrània que transcorre per sota del passeig de primera línia, entre les desembocadures dels torrents dels Jueus i de la Síquia.

La funció d’aquesta galeria, que té una longitud de 3,95 quilòmetres i dos metres d’altura, és recollir l’aigua pluvial de la zona i dirigir-la de manera ordenada cap a la seva sortida pels esmentats torrents, evitant abocaments i desbordaments. Actualment, i després de 40 anys de funcionament, l’estructura requereix reparacions al sòl, parets o sostres que es podran realitzar des de l’interior en alguns trams, però en altres, el 60 per cent del traçat, serà necessari eliminar totalment la llosa superior i reconstruir-la.

Part del finançament del projecte prové dels fons per a l’“Actuació de cohesió en destinació” del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, emmarcats en els fons europeus Next Generation.


 

Data darrera modificació: 11 de desembre de 2023