Publicador de continguts


L’Ajuntament participa en la iniciativa europea ARV amb un projecte pilot per a avaluar mesures d’estalvi i eficiència energètica a l’edifici de GESA


19 d’abril de 2024

El projecte el desenvolupa l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya

Palma, 19 d’abril de 2024.- L’Ajuntament de Palma, a través de l’Àrea d’Urbanisme i Habitatge, està liderant una prova pilot a l’edifici de GESA consistent en la instal·lació temporal de panells fotovoltaics d’última generació integrats en una petita part de la façana per a la producció d’energia, que avaluaran la possible eficiència i estalvi energètic d’aquest edifici.
Aquesta iniciativa, finançada per fons europeus, s’integra en el projecte ARV, coordinat per la Universitat Tecnològica de Noruega (NTNU), amb l’objectiu de crear comunitats circulars climàticament positives a Europa i augmentar l’índex de renovació d’edificis sostenibles al continent involucrant 35 socis de 8 països europeus diferents.
El projecte ha seleccionat sis ciutats europees, ubicades a la República Txeca, Dinamarca, Itàlia, Països Baixos, Noruega i Espanya, representatives dels diferents climes del continent.
A Espanya s’ha seleccionat la zona de Nou Llevant-la Soledat, on s’està duent a terme el projecte pilot a l’edifici de GESA a càrrec d’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), un dels principals socis del projecte ARV.
El batle, Jaime Martínez Llabrés, ha tingut l’oportunitat de conèixer el projecte a la visita que ha realitzat aquest matí a l’edifici GESA acompanyat per Óscar Fidalgo, tinent de batle d’Urbanisme; Marta Amer, directora general de Projectes Estratègics; Martí Ribas, director general d’ENDESA a les Illes Balears; Maria Magdalena Frau, directora de Comunicació d’Endesa, i Jaume Salom, director del grup de recerca en Energia Tèrmica i Edificació de l’IREC.
Óscar Fidalgo ha explicat que l’objectiu d’aquesta prova pilot “és instal·lar provisionalment dos tipus diferents de panells fotovoltaics integrats en 8 vidres, quatre de semitransparents i quatre més d’opacs, amb la intenció de comprovar si les dues solucions que s’estan testejant són eficaces en la rehabilitació energètica de l’edifici i si n’afecten l’estètica”.
Tot i això, Fidalgo ha matisat que, en qualsevol cas, “es tracta d’una prova pilot i d’estudiar si la instal·lació d’aquestes plaques ajudarien a la seva rehabilitació energètica”.
La instal·lació d’aquests panells es va iniciar dilluns i finalitzà aquest dijous. A partir d’ara i durant un any es recolliran dades per a elaborar posteriorment un informe amb les conclusions. Posteriorment, aquest informe haurà de ser estudiat i avaluat per diferents organismes com l’Ajuntament, ENDESA, Patrimoni del Consell de Mallorca i Comissió del Centre Històric, en tenir l’edifici la catalogació de Bé d’Interès Cultural (BIC)”.

Data darrera modificació: 22 d’abril de 2024