L'Ajuntament de Palma i la Federació d'Associacions de Veïns conviden els ciutadans a participar a la Nit de Sant Joan - Comunicación y prensa
L'Ajuntament de Palma i la Federació d'Associacions de Veïns conviden els ciutadans a participar a la Nit de Sant Joan

Activitats infantils, concerts, el pregó del Dimoni Bufó i un gran Correfoc completen aquesta proposta festiva per a la nit del 23 de juny al Parc de la Mar
El tinent de batlia de Participació Ciutadana destaca la importància de complir les mesures de seguretat per a gaudir d'un Correfoc en el qual participaran 330 dimonis
Palma, 18 de juny de 2015.- El tinent de batlia de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial de l'Ajuntament de Palma, Miquel Comas, i el president de la Federació d'Associacions de Veïns (FAAVV), Joan Forteza, han presentat avui el programa d'actes de la Nit de Sant Joan, amb una convidada "que tothom participi de la festa". Aquesta nova edició proposa per al pròxim dimarts 23 de juny una revetla amb un ampli ventall d'activitats, amb un marcat sentit lúdic, que tindran lloc al Parc de la Mar.
Miquel Comas ha explicat que "la Nit de Sant Joan és una tradició molt arrelada a la nostra ciutat" i ha anunciat que la celebració s'iniciarà amb una festa infantil amb tallers i jocs populars a les 19.30 h, seguida a continuació de ball de bot, amb l'actuació d'Al-Mayurqa a les 20.30 h.
El Dimoni Bufó, que serà Pep Noguera, convidarà a la festa a les 21.30 h, juntament amb el president de la FAAVV. Tot seguit, el Correfoc inundarà de llum i renou el Parc de la Mar durant 60 minuts, amb la participació d'un total de 330 dimonis de les cinc colles Enfocats, Realment Cremats, Kinfumfà, Endimoniats, Trafoc i el Dracs de Sant Jordi i de Na Coca.
La festa finalitzarà amb una actuació musical de Ses Bubotes, un grup de versions, on fusionen la diversió, l'humor i el bon rock-and-roll.
El seu estil abraça des les mítiques cançons dels 60-70 (Fórmula V, Los Diablos, Nino Bravo...), movida madrileña (Alaska, Hombres G, La Guardia, Tequila), a més de temes més actuals (Bombo botraco, Maná), incloent una secció de "rock català" (Sopa de Cabra, Els Pets, Lax n Busto...). Des de fa cinc anys i al llarg d'aquest temps s'han convertit en un grup de referència a bars, tot tipus de festes privades i concerts d'estiu a berbenes a tota la geografia de Mallorca, fins i tot actuant amb bandes emblemàtiques com Burning i La Guardia.
En aquesta ocasió, el cartell anunciador de la Nit de Sant Joan és obra de l'artista Pep Suari, i l'escultura que rebrà el Dimoni Bufó ha estat creada per l'artista Joan Ribas. Forteza ha destacat l'estreta vinculació de la Nit de Sant Joan amb els creadors artístics.
Els organitzadors han agraït la col.laboració de Solán de Cabras com a patrocinador del Correfoc, amb l'aportació de botelles d'aigua per als dimonis participants.
Mesures de seguretat al Correfoc
El tinent de batlia de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial ha destacat la importància de complir les mesures de seguretat establertes per l'organització. En aquest sentit ha explicat que "la zona de Dalt Murada romandrà tancada al pas de vianants"; per la qual cosa ha recomanat els ciutadans "accedir al Parc de la Mar des d'altres indrets".
També ha recordat que queda totalment prohibit emprar pirotècnia particular, no controlada per l'organització. En cas de possible accident, la persona que incompleixi aquesta mesura en serà l'única responsable.
Per seguretat, es recomana als assistents dur roba de cotó; calçons i màniga llarga; calçat adequat; capell o mocador al cap; taps a les orelles i ulleres que protegeixin els ulls, i no tirar aigua.
Els vidres de les ulleres i les càmeres es poden fer malbé amb les espires.
Així mateix, Comas ha subratllat la importància de "no tocar, recollir o manipular artefactes pirotècnics, ni fumar ni encendre foc prop dels contenidors de material pirotècnic".
El públic assistent a l'actuació del Correfoc s'ha de situar a una distància prudencial i evitar que els infants i les persones amb mobilitat reduïda se situïn a les primeres files. Es pot ballar amb els dimonis, però sempre amb una actitud de festa.
Història de la Nit de Sant Joan
Joan Forteza ha recordat que la primera Revetla de la Nit de Sant Joan fou a l'any 1976 al barri de Sant Joan i de la Pau, organitzada per l'Associació de Veïns del Puig de Sant Pere. Va ser l'any 1983 quan la l'Associació, conjuntament amb la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, atesa la gran acceptació de la festa, es plantejaren reconvertir la fins llavors revetla de barri en una festa que convidà a la participació de tots els ciutadans de Palma.
En pocs anys la gran participació va aconsellar traslladar la programació a un espai més gran, al Parc de la Mar, i va ser en l'edició de 1988 quan es va celebrar la primera Nit del Foc.
La programació de la Nit del Foc es va anar succeint any rere any, amb més o menys recursos econòmics i a part dels coneguts ingredients del correfoc: els dimonis, els tambors i els efectes pirotècnics, la programació de la Revetla de Sant Joan es complementava amb actuacions de ball de bot que obrien la festa i un castell de focs artificials que la tancaven.
A partir de l'any 2012, es produeix un canvi en el model de gestió de la festa: l'Ajuntament de Palma passa de subvencionar l'activitat a la Federació d'Associacions de Veïns a programar i organitzar conjuntament amb la dita entitat les activitats que formen part de la Nit de Sant Joan al Parc de la Mar i a finançar-les directament.
PROGRAMA
19:30 Festa infantil amb tallers i jocs populars
20:30 Ball de Bot amb l'actuació d'Al-Mayurqa
21:30 Convidada a la festa a càrrec del president de la FAAVV i del Dimoni Bufó, a càrrec de Pep Noguera
22:00 Correfoc amb les colles de dimonis Enfocats, Realment Cremats, Kinfumfà, Endimoniats, Trafoc i els dracs de Sant Jordi i de na Coca
23:00 Actuació musical de Ses Bubotes
Fecha última modificación: 13 de marzo de 2023