Publicador de continguts


L'Ajuntament de Palma felicita la Policia Nacional per la detenció dels suspitosos de frau mitjançant "phishing"


23 de març de 2023

Cort destaca el gran treball en la investigació de la Policia Nacional

El frau es va cometre l'any 2022 mitjançant un fals certificat de titularitat bancària, que presentava el el segell oficial del banc i una signatura electrònica

Palma, 21 de març de 2023.- L'Ajuntament de Palma vol felicitar públicament el Cos de Policia Nacional per la detenció de l'organització que presumtament va cometre un frau contra l'Ajuntament de Palma mitjançant el sistema de "phishing" o suplantació de personalitat, presentant un fals certificat de titularitat bancari, que presentaba el segell oficial del banc i una signatura electrònica. Els detinguts presumtament van suplantar la indentitat de l'empresa SAMYL (Servicios Especiales de Mantenimento y Limpieza), adjudicatària del servei de neteja municipal, per un import de 300.000 euros.

Aquest frau es va cometre el mes de juny de 2022 i els fets varen ser immediatament denunciats a Policia Nacional, amb la qual l'Ajuntament ha mantingut estreta col.laboració.

Des de l'Ajuntament es vol destacar el gran treball en la investigació de Policia Nacional, amb importants avanços que han culminat en aquestes detencions. En el moment dels fets, l'Ajuntament es va personar a les diligències prèvies.

Es dóna la circumstància que l'Ajuntament de Barcelona va patir una estafa amb un procediment molt similar. El consistori barceloní va transferir l'import de 13 factures al compte d'uns estafadors per un import de 350.000 euros. Procediment de phishing

Mitjançant el procediment de "phishing", els detinguts varen suplantar presumtament la identitat de l'empresa SAMYL (Servicios Especiales de Mantenimento y Limpieza), adjudicatària del servei de neteja municipal, indicant que estaven en procés de tancar el seu compte bancari i que adjuntaven les dades del nou compte on fer els pagaments.

Seguint el protocol establert, se li va reclamar document de titularitat bancari signat i segellat que demostrés que el nou compte pertanyia a SAMYL. En resposta, es va enviar un correu electrònic adjuntant un certificat del banc, amb segell i una aparent firma electrònica, amb total aparença de ser vertader i es varen pagar les factures al compte indicat.

Posteriorment, l'empresa SAMYL va reclamar el pagament d'aquestes factures i es va descobrir el frau. El mateix dia, personal de Tresoreria, Intervenció i Serveis Jurídics municipals es varen personar a les oficines de la Policia Nacional per interposar la corresponent denúncia. També es va comunicar de forma immediata als dos bancs afectats i a l'empresa, que així mateix va denunciar els fets.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023