Publicador de contenidos


L'Àrea de Sanitat inicia les visites als instituts per a desenvolupar accions del Pla estratègic municipal de prevenció de les addiccions (PEMPA)


9 febrero de 2023

Aquestes trobades tenen per objectiu decidir accions de forma conjunta amb la comunitat educativa

Navarro: "Volem que els i les joves proposin accions concretes per a promoure l'oci saludable: ha de ser un Pla amb ells i no per a ells"

Palma, 9 de febrer de 2023.- La regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro, i el director general de l'Àrea, Jesús Granado, han participat aquests dies en la primera trobada amb la comunitat educativa, organitzada per la FAPA, a l'IES Ses Estacions, que té per objectiu donar a conèixer els resultats de les enquestes sobre addiccions entre el jovent que es varen realitzar a Palma i desenvolupar el Pla estratègic municipal de prevenció de les addiccions (PEMPA).

Navarro, ha informat que l'objectiu d'aquestes trobades és "informar, prevenir, dissuadir i oferir alternatives, dins un procés participatiu que impliqui tota la comunitat educativa".

Cal recordar que el PEMPA té com a objectiu la promoció de la salut i l'oci saludable, impulsant accions comunitàries i promovent espais de participació.

Així, una de les principals novetats del PEMPA és que els joves són protagonistes i no únicament receptors de l'impuls preventiu. El PEMPA es basa en la col.laboració entre entitats, persones i institucions per a conèixer els hàbits dels joves per tal de prevenir conductes addictives; així com en la investigació per a poder debatre i elaborar estratègies perquè esdevengui una eina col.lectiva.

L'objectiu d'aquestes trobades, que s'han iniciat a l'IES Ses Estacions, és consensuar entre tots els agents accions que promoguin la salut i l'oci saludable a cada barriada.

En aquest sentit, durant la trobada s'han donat a conèixer els resultats de l'estudi centrat a Palma sobre addiccions entre el jovent que, entre altres qüestions, indiquen la prevalença de l'alcohol com la droga més consumida entre els joves a partir dels 12 anys. Una altra novetat que inclou el PEMPA són les addiccions a no substàncies, com ara, els videojocs, la pornografia, el joc d'apostes, les xarxes socials, etc

Aprovació del PEMPA

El PEMPA fou aprovat el juny de 2022 amb un horitzó d'accions fins al 2026 i que concreta 66 mesures en quatre línies estratègiques centrades en el terreny.

El PEMPA ha estat elaborat per l'Àrea de Sanitat amb l'assessorament de l'entitat IREFREA (Institut Europeu d'Estudis de Prevenció).

Per a fer el diagnòstic de la situació, a més de les 2.000 enquestes fetes a centres educatius, es va posar en marxa un procés participatiu que ha inclòs dades estadístiques de l'ESTUDES, entrevistes amb tècnics municipals i persones clau, grups focals amb joves, professionals de les addiccions i funcionaris municipals, alhora que també es comptà amb una comissió del Consell de la Infància.

Fecha última modificación: 18 de mayo de 2023