Publicador de continguts


Jaime Martínez Llabrés visita l’inici de les obres de la primera fase de l’EDAR II, que augmentarà la capacitat de depuració al municipi fins als 90.000 metres cúbics diaris


16 d’abril de 2024

Les obres, que tenen un pressupost de 142 milions d’euros, estaran acabades l’agost de 2026 i l’estació estarà plenament operativa l’agost de 2027

Palma, 16 d’abril de 2024.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha visitat l’inici de les obres de la primera fase de la depuradora EDAR II i ha destacat que la nova estació cobrirà una necessitat “històrica” del municipi, pal·liarà el dèficit d’infraestructures davant l’augment de població i ajudarà a eliminar els abocaments d’aigües sense tractar a la mar. El batle ha agraït la implicació de totes les administracions que han participat en el projecte i els ha requerit “a continuar treballant de manera conjunta” en matèria de sostenibilitat i medi ambient. Així mateix, ha ressaltat que la depuradora necessita que es desenvolupi la segona fase del projecte, l’emissari, “perquè sigui un projecte de futur i la solució per a alguns dels problemes que té la ciutat”.
Martínez ha fet aquestes declaracions en un acte al qual també han assistit el delegat de Govern a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez, el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, el conseller autonòmic de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, la presidenta d’ACUAES, María Rosa Cobo, el tinent de batle de Medi Ambient i president d’EMAYA, Llorenç Bauzá, i el gerent de l’empresa municipal, Llorenç Morey.
Les obres d’ampliació i remodelació de l’EDAR II s’han dividit en dues fases. En la primera, les obres de la qual s’han inaugurat avui, l’objectiu és ampliar la capacitat de tractament fins als 90.000 metres cúbics. La segona fase consisteix, entre altres actuacions, en la construcció d’un emissari de quatre quilòmetres que eviti la barrera de posidònia de la badia de Palma.
Cal recordar que l’actual depuradora va començar a funcionar fa gairebé 50 anys i que tant les seves infraestructures com els equips estan obsolets i no tenen capacitat per a tractar tot el cabal que rep diàriament, uns 80.000 metres cúbics al dia. És per això que una part del flux s’ha de derivar a l’estació EDAR I.
Pel que fa a la primera fase de l’obra, ja s’ha realitzat el replanteig i el desbrossament dels terrenys i ja s’han començat els treballs per a aplanar la parcel·la i s’estan fent les excavacions per a la fonamentació de les estructures i els edificis.
Aquesta primera fase té un pressupost de 142 milions d’euros, IVA inclòs, i és finançat en un 80 per cent amb fons europeus Next Generation, mentre que el 20 per cent restant serà assumit per EMAYA en col·laboració amb la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua del Govern Balear a través de cànon de sanejament. El termini d’execució serà de 30 mesos, per la qual cosa les obres estaran acabades l’agost de 2026. La posada en marxa de la instal·lació, donada la complexitat de la infraestructura, es prolongarà durant un any, així que està previst que a partir d’agost de 2027 sigui EMAYA qui s’encarregui de la seva explotació.
La nova depuradora, una vegada operativa, permetrà ampliar el pretractament i tractament primari i gestionar les puntes de cabal que es registren a episodis de pluges. Així mateix, augmenta fins a 4 les línies de tractament biològic, incrementa el tractament terciari, amb possibilitat d’ampliar-lo fins als 105.000 metres cúbics al dia, i incorpora una línia de fangs amb capacitat de produir energia elèctrica a partir del biogàs generat.
La segona fase, per la seva banda, tindrà un cost uns 70 milions d’euros IVA inclòs i, a part del dit emissari de 2 metres de diàmetre i 4 quilòmetres de longitud, inclou dues línies addicionals de tractament biològic i ampliacions en la capacitat de la planta.
Actualment, el projecte d’aquesta segona fase es troba en període de redacció. S’espera que el projecte definitiu estigui acabat el juny d’enguany i que tots els tràmits administratius estiguin acabats el desembre de 2024.

Data darrera modificació: 17 d’abril de 2024