Publicador de continguts


Espai Llompart


16 de gener de 2019

Es tracta d'un conjunt escultòric amb una inscripció amb rajoles al paviment del sonet Mandràgora on l'autor es descriu a sí mateix

El projecte fou iniciativa de l'Associació de Veïns del Rafal Vell i guanyà els pressupostos participatius

El batle de Palma, Antoni Noguera, el regidor d'Infraestructures, Rodrigo A. Romero, el regidor de Cultura, Llorenç Carrió i la regidora de Participació Ciutadana, Eva Frade, van inaugurar el passat decembre el nou espai Llompart a la plaça que duu el mateix nom del Rafal Vell.

Aquest projecte fou un dels guanyadors dels pressupostos participatius 2017. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació de Veïns que ha suposat una inversió de 19.340'23 € amb IVA inclòs. De fet, aquest conjunt escultòric s'ha erigit a un espai de la plaça que els veïns han considerat preferent, entre dues pasteres allargades situades a la zona sud.

L'elaboració d'aquest espai s'ha inspirat en el sonet titulat Mandràgora que l'autor va escriure l'any 1980 i on es descriu a sí mateix. En concret, s'ha inscrit al paviment l'últim tercet del poema a una part del paviment amb rajoles de pedra mallorquina de color ocre clar. Així, una part de les rajoles són senzilles o sense cap grafia i la resta porten una lletra o signe gràfic amb baix relleu.

Ciutadà sóc de dúctil territori
Habitant llampat vilatge esmús;
Viuen en mi morts sense noms, desori
d'obacs penons; fantasmes de pertús

Irat i orat, sermonador il.lús;
Escric de foc el nom amb pega i vori:
Tauler d'escacs on prenen possessori
Neguits, afanys, amb clamoreig ferrús

Sóc verm damnat, humiliat darrera
Onada ardent en mar de llim i fang
Crit en la nit, desesperada espera

I em faig envant, enllà de negre i blanc,
Ànima endins enarbolant bandera:
Damunt el groc ditades d'aspra sang

Així, s'ha adequat una superfície de 20 metres quadrats on s'han instal.lat quatre monòlits de dimensió humana (entre 1,65 i 1,95 cm d'alçada) de formigó prefabricat i de color. Cada monòlit és un prisma vertical (amb una petita i diferent inclinació) de secció quadrada que presenta textures aspres i polides, inspirant-se així en el sonet de l'autor.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023