Publicador de continguts


Els principals problemes de l'arbrat a Palma


31 de gener de 2019

El Servei de Parcs i Jardins de l'àrea d'Infraestructura i Accessibilitat de l'Ajuntament de Palma està duent a terme un estudi d'anàlisi de les espècies d'arbrat viari a identificar els problemes que presenten. En base a aquest anàlisi s'identificaran quines espècies s'utilitzaran en cadascuna de les reposicions en funció de la seva posició.

Tot i que no hi ha constància científica, sí que hi ha indicis que certes espècies utilitzades prèviament com arbrat urbà a causa del canvi climàtic han disminuït la seva vitalitat, i per això són més vulnerables a plagues, caigudes de branques i fins i tot caigudes d'arbre complet.

Pel que fa a plagues en l'arbrat viari, actualment el major condicionant per a la seva gestió és el Reial Decret 1311/2012 de 14 de setembre, en el qual s'estableix el marc d'actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris. Aquest decret pretén regular l'ús que es fa dels productes fitosanitaris en entorns vulnerables per protegir tant la població com l'ecosistema.

Aquesta limitació de l'ús dels productes fitosanitaris provoca que gran part dels productes permesos per combatre les plagues no puguin utilitzar-se des de gener de 2019. Aquesta mesura s'aplica a tot el territori Europeu i no contempla excepcions segons el clima de cada un dels països . Per això, en els països del nord d'Europa com que tenen uns hiverns molt freds amb baixes temperatures mitjanes tenen una menor incidència de plagues, i una menor necessitat de tractaments. No obstant això, en latituds com la nostra el clima afavoreix l'aparició i extensió de plagues. Per això, l'aplicació del Reial Decret 1311/2012 disminueix en gran mesura el ventall de tractaments de què disposem per combatre les plagues, sent a més els compostos prohibits els més eficaços.

Aquest fet conjuntament amb els efectes del canvi climàtic que es manifesta en arbres com fenologies irregulars dificulta en gran mesura el maneig de l'arbrat viari.

Actualment les espècies més importants i abundants a Palma són les palmeres (Phoenix sp.), Els plàtans (Platanus sp.), El lledoner (Celtis australis), les Melias (Melia azedarach) i dels Oms (Ulmus pumila), i aquests són els principals problemes actuals de les espècies:

PalmeresEl morrut roig de les palmeres (Rhyncophorus ferrugineus), una espècie de coleòpter, és el principal problema actual que presenten les palmeres del municipi.
Aquesta espècie produeix una elevada mortalitat en palmeres, especialment en les del gènere Phoenix. Las matèries actives que s'utilitzen per al tractament del morrut són molt lesives i moltes d'elles tenen conseqüències per a les abelles com ara els neocotinoides, prohibits a Europa.

Des del servei de Parcs i Jardins s'han tractat les palmeres amb mètodes de control biològic, nematodes entomopatògens, una forma eficaç de combatre el morrut, innòcua per a l'ésser humà i respectuosa per al medi ambient, que va ajudar a l'eradicació de la plaga a

Canàries.Actualment a Palma hi ha tres espècies principals de palmera de gran port que són la palmera canària, la palmera datilera i les pertanyents al gènere Washingtonia. Les canàries i les datileres són les palmeres que presenten una major afecció de plaga i per tant són les que s'estan tractant. Mentre les del gènere washingtonia presenten percentatges molt baixos d'afectació.

La palmera datilera és la que presenta un major risc, ja que per presentar un major pes de copa té un major risc de fractura. Encara que hi ha un perill baix per a la ciutadania, el fet de disminuir el nombre de matèries actives disponibles per combatre el morrut, es d'esperar que provoqui un increment en el nombre de palmeres afectades. Per això, des del Servei s'està valorant la possibilitat de remetre un informe explicant la situació actual perquè se'ns permeti utilitzar matèries actives realment eficaços per combatre la plaga de morrut.

PlàtansEn els últims anys s'ha constatat que les espècies pertanyents al gènere Platanus són altament al.lergògenes per a determinades persones. Aquest fet unit a l'alta població de Platanus en el municipi, es descarta aquesta espècie com una candidata com a espècie de reposició, excepte en aquelles alineacions emblemàtiques on la no reposició suposaria una ruptura amb el patrimoni cultural
Actualment la matèria d'al.lèrgies provocades per l'arbrat viari està sent analitzada.

CeltisDe la mateixa manera que passa amb els plataners, el lledoner és un arbre que ha estat molt utilitzat en el municipi, pel que la seva proporció és molt alta. A més, en els últims anys s'ha observat una pèrdua de vitalitat considerable en aquesta espècie.
Encara que s'ha descartat que aquesta pèrdua sigui causada pel bacteri Xylella fastidiosa, la causa està sent objecte d'estudi.

Mèlia i OmsUn dels problemes d'aquestes dues espècies és que amb el canvi climàtic es fracturen en períodes de sequera estival produint-se una pèrdua d'elasticitat general. A més, aquest fet és difícilment anticipable amb el que en l'actualitat no es tenen en compte com a espècies de reposició (excepte en casos d'alineacions emblemàtiques).
Per tal d'evitar la tala d'arbres, un dels principals objectius general del servei, es poden realitzar podes per disminuir la probabilitat de fractures. Mentre que els Oms accepten bé les podes de reformació, les Mèlies no ho fan, ja que experimenten una pèrdua considerable de vitalitat.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023