Publicador de continguts


El pròxim 6 de novembre se celebrarà la cinquena edició de la Nit de les Ànimes


29 d’octubre de 2021

Palma, 28 d'octubre de 2021.- El regidor de Participació Ciutadana i Govern interior, Alberto Jarabo, el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, el coordinador del Districte Nord, Miquel Àngel Barceló, i la directora general de participació ciutadana, Clàudia Costa, han presentat avui la cinquena edició de la Nit de les Ànimes, que se celebrarà al parc de la Riera el pròxim dissabte 6 de novembre de 16 a 21.30 h.

La Nit de les Ànimes es va començar a celebrar l'any 2017, per iniciativa d'un grup d'entitats per tal de recuperar les tradicions pròpies de Tots Sants a Mallorca. En l'organització de l'esdeveniment hi participen l'Associació de Veïnats Cas Capiscol Tramuntana Son Busquets, l'Associació de Veïnats Santa Pagesa, el Club d'Esplai Xiroi, la Colla de Dimonis des Cau des Boc Negre i la Batucada Daixonats.

L'Àrea de Participació Ciutadana hi destinarà 10.000 euros, així com el cost de la pirotècnia per tal que aquest esdeveniment sigui possible. Aquest impuls econòmic i logístic ajudarà a consolidar una festa que ja compta amb un públic molt fidel. Això, a més, permetrà esponjar les activitats per a evitar que es concentrin a un mateix punt i així defugir les aglomeracions de gent, d'acord amb les recomanacions sanitàries. És per això que enguany, com a novetat, tindrà tres escenaris diferents, que seran l'amfiteatre del parc de la Riera, l'esplanada de davant el nou parc Sensorial de la Riera i el cementeri de Palma.

El primer d'aquests espais, l'esplanada enfront del parc Sensorial, serà on es desenvolupin els diferents tallers. S'hi instal.laran, a més, diverses paradetes, s'hi faran els contacontes i serà també on actuïn els xeremiers.

Les activitats començaran a les 16.30 h i duraran fins a les 19.30 h. Allà, els infants podran realitzar tallers de fanalets, de rosaris ensucrats, de pintacares, de titelles. També hi haurà un mur dels missatges on tothom que ho desitgi podrà deixar un missatge als nostres éssers estimats que ja no són entre nosaltres.

Així mateix, el Consell d'Infants instal.larà una paradeta on es faran activitats per a treballar amb les pors dels menuts i EMAYA, una d'informació de recollida de matèria orgànica i de reciclatge dinamitzada amb jocs mediambientals.

Hi haurà també un escenari on es desenvoluparan contacontes amb tres passis a les 17 h, 18 h i 19 h, sota el títol "L'Escarabat trapella", mentre que l'amfiteatre del parc de la Riera serà l'escenari central on es desenvoluparan diverses actuacions com són l'actuació infantil de Cucorba a les 17 h, la ballada amb Roada a les 18.30 h, diverses projeccions en pantalla gegant sobre les tradicions d'aquests dies, així com la visita virtual al cementeri per als qui no hi hagin pogut assistir a les 20.15 h. A les 20.30 h a l'amfiteatre tindrà lloc el colofó a la Nit de les Ànimes amb l'espectacle de llum, foc i so.

Està organitzat per la Colla de Dimonis des Cau des Boc Negre i la Batucada Daixonats, un espectacle on hi haurà moltes sorpreses i personatges. Enguany vindran com a colles convidades la colla Dimonis Maleïts Encabritats (Son Rapinya) i la colla de Dimonis de sa Cova des Fossar amb la seva bèstia, na Ferrereta (Sineu). En total hi participaran una cinquantena de dimonis, ànimes i una trentena de músics.

Pel que fa al cementeri de Palma, acollirà les visites guiades teatralitzades a càrrec de quatre actors i que compten, a més, amb la col.laboració de l'Empresa Funerària Municipal. Seran gratuïtes i es faran en grups de 25 persones i amb un recorregut d'una durada aproximada de 25 minuts. Recorreran diferents punts d'interès com són arbres singulars, tombes monumentals catacumbes o el mur de la memòria entre d'altres.

Aquestes visites començaran a les 16 h i la darrera es farà a les 19.30 h. En total es faran 15 torns en els següents horaris: 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 16:15, 17:15, 18:15, 19:15, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 16:45, 17:45, 18:45.

El punt de trobada serà la porta principal del cementeri, al carrer de Jesús. Per a assistir-hi cal inscripció prèvia a www.tufaspalma.cat. Les inscripcions estan obertes des d'avui mateix fins a exhaurir les 375 places que s'ofereixen.

Per al regidor Alberto Jarabo, "és una d'aquestes festes que han quedat arraconades, però que, afortunadament, tenim unes entitats ben arrelades que cuiden que aquestes tradicions siguin vives. Aquesta és també la nostra intenció. En un moment com aquest el que hem de fer és complementar com es viuen les festes. No volem que quedin a l'oblit les festes del passat que, a més, creim que es poden gaudir al present. Per això hem multiplicat per cinc el pressupost i hi destinarem 10.000 euros. Passam dels 2.000 euros dels anys anteriors als 10.000 actuals. És un premi a una bona feina".

Segons ha explicat Llorenç Carrió, "val a dir que la festa no es va aturar, fins i tot quan va haver-hi la pandèmia va poder seguir. Amb aquesta injecció econòmica disposarem de més recursos. Això farà que sigui una festa encara més lluïda."

El coordinador del Districte Nord, Miquel Àngel Barceló, ha afegit que "és un dia molt especial per al Districte. És un veritable plaer fer feina amb tantes entitats que treballen per a recuperar la cultura popular d'aquests dies. Darrere hi ha una tasca de dos mesos de feina. De fet, la recuperació d'aquesta Nit va sorgir el 2017 d'aquestes mateixes entitats i, a hores d'ara, som molts els que ens hi implicam."

Data darrera modificació: 20 de desembre de 2022