Publicador de continguts


El batle exposa davant el Patronat de la Fundació Miró el seu propòsit de dinamitzar i potenciar aquest espai cultural


14 de desembre de 2023

Durant la sessió, s’ha aprovat el pressupost de l’entitat per a 2024, que supera els 2,2 milions d’euros i se situa clarament per damunt les partides de l’any anterior

Palma, 14 de desembre de 2023.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha presidit aquest dijous la reunió del Patronat de la Fundació Pilar i Joan Miró, durant la qual s’ha aprovat el pressupost de l’entitat per a 2024, on es recull l’aportació anual de l’Ajuntament, que es manté en 1.400.000 euros, i les subvencions lliurades pel Govern de les Illes Balears i el Ministeri de Cultura i Esport, que enguany es tornen a situar en els 60.000 euros.

D’aquesta manera, la partida global, presentada avui als membres del Patronat, és de 2.220.291 euros, amb un augment de 92.491 euros en relació amb el pressupost anterior.

Aquesta tendència a l’alça és factible a partir de les previsions d’increment dels ingressos propis de la Fundació, provinents tant de la venda d’entrades per a l’assistència a diferents esdeveniments com de l’activitat de la botiga i d’altres serveis proporcionats als usuaris.

Aquest ha estat un dels principals punts de l’ordre del dia de la reunió, que ha servit també per a ratificar la composició del Patronat a partir de la nova representació política i institucional sorgida de les passades eleccions municipals.

En aquest sentit, el Patronat, presidit pel batle de Palma, està integrat també pel tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, en qualitat de vicepresident; i, exercint com a vocals, el coordinador general de Cultura i Arts Visuals, Fernando Gómez de la Cuesta; els directors generals de l’àrea de Cultura, Pilar Ribal i Rafel Brunet; els regidors de grups municipals Silvana González (PSIB-PSOE) i Ignacio Esteban (Vox), i la coordinadora de Batlia, Carmen Lliteras.

Igualment, han entrat a formar part del Patronat, a proposta del govern municipal, Luis Juan de Sentmenat, Amparo Sard i Javier Vich, mentre que el Ministeri de Cultura i Esports té pendent la designació d’un representant.

Durant la seva intervenció inicial, el batle, Jaime Martínez, ha expressat el seu agraïment als components del Patronat, i els ha explicat breument les noves línies de treball que l’Ajuntament pretén impulsar al llarg de la present legislatura pel que fa a la gestió de la Fundació.

El primer regidor de Cort ha assenyalat que la potenciació de la tasca de dinamització de l’art i la cultura que realitza aquesta entitat a Palma constitueix “una prioritat màxima” per a l’equip de govern que encapçala.

El propòsit, segons Martínez Llabrés, és “reivindicar la sinergia existent entre una figura de talla mundial com és Joan Miró amb Palma, la ciutat que va escollir per a viure i treballar”.

Des d’aquest punt de vista, el batle ha marcat l’expectativa “ambiciosa” d’incidir i aprofundir en la identificació entre Miró i Palma “per a fer possible –segons ha afirmat– que Palma, definitivament, es consolidi internacionalment com la ciutat de Joan Miró”.

Al mateix temps, les previsions de la Fundació Miró amb vista al nou exercici de 2024 passen per fomentar una major activitat expositiva i una oferta més amplia de propostes destinades a residents i visitants.

Un dels moments centrals de l’any coincidirà, el pròxim mes de març, amb la inauguració de la nova exposició permanent sobre l’obra de Joan Miró, amb l’objectiu de posar en valor el fons artístic de la Fundació.

La mostra contindrà pintures, escultures, obra gràfica, maquetes, dibuixos autònoms, dibuixos preparatoris i quaderns de l’artista, entre altres elements. Fonamentalment, es tracta d’obres pertanyents als decennis dels anys 60 i 70.

Entretant, al llarg del primer trimestre de 2024, el recinte seguirà acollint les mostres relacionades amb Son Boter: “El Miró de Son Boter”, que roman oberta des del passat 14 d’octubre als espais Estrella i Zero; i “Son Boter de Miró. Una mirada al passat” (des del 9 de novembre), a l’Espai Cúbic i al Passadís.

D’altra banda, els membres del Patronat han aprovat el pla d’actuació de 2024, marcat per les línies neuràlgiques de potenciació de l’entitat exposades pel batle de Palma.

Paral·lelament, el tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, ha explicat l’acord adoptat aquest passat dimecres durant la reunió de la comissió de govern del Patronat de la Fundació en el sentit de donar-se per assabentada de la decisió de la comissió de selecció per a la provisió de la plaça de direcció-gerència de declarar desert el concurs que es va convocar en el seu moment.

A la vegada, la comissió de govern ha aprovat l’obertura d’un nou concurs i ha ratificat el contingut de les noves bases que regiran aquesta convocatòria.

Finalment, en el transcurs de la sessió, s’ha fet balanç dels resultats de l’activitat de 2023, exercici que es tancarà amb una xifra aproximada de 68.000 visitants (segons la darrera actualització, realitzada el passat 30 de novembre). Aquest registre supera en un 27 per cent el de 2022 i se situa clarament per damunt les dades obtingudes durant el temps de pandèmia.

Data darrera modificació: 15 de desembre de 2023