Publicador de continguts


L’Ajuntament presenta l'Informe anual sobre la Violència contra les Dones en el marc del 25N


21 / de novembre / 2024

La regidora d’Igualtat, Lourdes Roca, ha subratllat el paper fonamental dels serveis municipals d'atenció i protecció que van atendre un total de 3.543 persones en 2023

Cort ha organitzat diverses activitats per a commemorar el Dia Internacional de l'eliminació de la Violència vers les Dones

Palma, 20 de novembre de 2024-. L’Ajuntament de Palma ha presentat, en el marc del Dia Internacional de l'eliminació de la Violència vers les Dones, l'informe anual corresponent a 2023, elaborat per la Unitat Tècnica de l'àrea d’Igualtat, que analitza dades locals i autonòmiques i que posa en relleu els recursos disponibles i els avanços realitzats.

L'informe revela que, a Palma, s'han comptabilitzat 4.641 denúncies per violència de gènere, un 18% més que en 2022, la qual cosa suposa 692 denúncies més. Així mateix, es van registrar 365 delictes contra la llibertat sexual, i es va produir un augment de ciberdelictes sexuals, relacionats amb el control i la intimidació a través de xarxes socials, especialment entre adolescents i dones joves, a més d'un increment del 35%  d'ordres de protecció sol•licitades a Palma, amb un total de 970.


Durant la presentació, la segona tinent de batle i regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut i Igualtat, Lourdes Roca, ha subratllat el paper fonamental dels serveis municipals com el SAIVM (Servei Municipal d'Atenció Integral a la Violència Masclista) i el SAMVVM (Servei d'Acolliment per a Víctimes de Violència Masclista, que van atendre un total de 3.543 persones en 2023, incloent-hi dones i menors víctimes de violència masclista.


“Les xifres reflecteixen que estem davant un repte que ens interpel•la directament com a societat i al qual hem de fer front a través de polítiques concretes”, ha ressaltat Roca, qui també ha posat de manifest el compromís de l’Ajuntament de continuar reforçant els recursos d'atenció i protecció, però també de prevenció, a través de campanyes de sensibilització”. La segona tinent de batle també ha traslladat el seu suport als col•lectius especialment vulnerables, com a dones majors, adolescents, persones amb discapacitat i menors.


Protecció i atenció a les víctimes
En 2023, el nombre de dones que compten amb un sistema de seguiment integral ha ascendit a 3.426, la qual cosa suposa un increment del 7% respecte a l'any passat. A més, 2.331 dones han rebut protecció policial, un 10% més que en 2022.
En el SAMVVM s'han acollit a 301 persones, entre dones víctimes de violència de gènere i els seus fills. Per part seva, en el SAIVM, s'han atès 1.221 víctimes, 1.009 en el Programa Dones i 212 en el Programa Fills i Filles.
El nombre de noves víctimes ateses ha augmentat un 16% respecte a l'any anterior.
A més, la Policia Local ha gestionat 888 diligències per violència de gènere, més del doble que l'any anterior, i ha tutelat a 587 víctimes.
Per part seva, des del Servei d'Atenció 24h, s'han gestionat un total de 4.657 crides per violència de gènere, 2.343 d'elles des de Palma. D'aquestes, 4 de cada 6 s'han correspost amb situacions d'emergència. A més, s'han realitzat 174 acompanyaments a les víctimes.
Programació 25N
D'altra banda, Roca ha explicat la programació d'activitats per a commemorar el 25N organitzades per Cort, sota el lema “Respecte, igualtat i drets humans: Prou violències cap als dones”.
Aquest divendres 22 de novembre, es realitzarà la xerrada titulada “El masclisme en les xarxes socials”, que serà impartida per Raquel Boix, en el Centre Flassaders de 17.00 a 18.30 hores.
El dissabte 23 de novembre, es durà a terme un taller pràctic de cartells com a punt de trobada abans del 25N, a càrrec de Elitxo Garayalde. A més, aquest mateix dissabte, se celebrarà una jornada familiar amb tallers de lectura i activitats de sensibilització. Tots dos tallers seran en el Centre Flassaders de 10.30 a 13.00 hores.
El diumenge 24 de novembre serà la Diada informativa sobre la Guia “Et feim costat contra la violència masclista”, en col•laboració amb diverses entitats juvenils, en diferents punts de la ciutat, com la plaça d’Espanya, plaça de Sant Antoni, c. del Sindicat i els mercats de Pere Garau i l’Olivar, a partir de les 10.00 hores.
Aquest mateix dia, també se celebrarà la VI Marxa per la Igualtat - Nordic Walking Ciutat de Palma. La sortida serà a les 11.00 hores des de la Plaça de Cort, amb un recorregut pel Molinar, el Carnatge i la Platja de Palma. Les inscripcions són gratuïtes i es poden realitzar en elitechip.net o presencialment en la plaça de Santa Eulàlia.


El dilluns 25 de novembre, hi haurà diverses activitats: “Prou!”, un espai bibliogràfic amb llibres sobre les violències contra les dones, a la Biblioteca Aurora Picornell (c. de Francesc Femenies, 1), amb accés lliure i gratuït.
També, en el Casal de Barri Pere Garau (c. de Pere Llobera, 9), es realitzarà un contacontes titulat “L’Artur i la Clementina”, a càrrec de la Fundació IRES, de 17.00 a 18.30 hores.
Finalment, el dijous 28 de novembre, es projectaran curtmetratges sobre violències masclistes, a càrrec de Vicka Durán, a Palma Activa (c. dels Socors, 22). A més, des del 18 fins a final de novembre, estarà disponible un espai expositiu interactiu titulat “Practica els bons tractes! Per una vida lliure de violència en parella”, en els Casals de Barri de S’Escorxador, Pere Garau, Son Gotleu, Sant Jordi i s’Hostalot, durant el seu horari d'obertura. L'entrada és lliure i gratuïta.


 


Data darrera modificació: 21 de novembre de 2024