Publicador de continguts


EIX COTLLIURE


11 de març de 2021

L'Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat impulsa diferents iniciatives per a reflexionar sobre un model de transformació urbana de la mà dels veïns i veïnes de l'entorn de Cotlliure.

Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat: "Una nova manera d'entendre i viure la ciutat és possible i ho farem a Cotlliure: més espais humanitzats, més natura, més cohesió social i una ciutat que fomenta anar a peu."

Aquests són els principis de l'urbanisme tàctic, la sostenibilitat i l'urbanisme col.laboratiu. I es posen en pràctica amb diferents programes, plans i projectes en els quals ja es fa feina:


1. Definició de la intervenció urbanística a l'Eix Cívic de Cotlliure. Model de Ciutat

L'Àrea de Model de Ciutat ha impulsat la contractació de l'encàrrec de redactar el projecte bàsic i d'execució amb un procés de participació ciutadana previ. Amb un pressupost de 62.190,19 €, inclou el disseny d'un procés de participació i la redacció d'un projecte posterior per a una superfície de 22.463 m² i una longitud lineal de més de 1.120 m, que van de la plaça de París al carrer del Bisbe Bernat Nadal.

2. Connecta Barris. Àrea de Benestar i Drets Socials

L'Àrea de Benestar i Drets Socials ha duit a terme la reactivació del projecte "Connecta Barris", en el qual la humanització de Cotlliure forma part del seu pla d'acció per ajudar a millorar la cohesió social de la barriada del Sector Nord. Concretament, mitjançant el Servei d'Intermediació Comunitària del GREC ha dirigit una enquesta dirigida als sectors de la població que no estan representats per cap entitat.


3. Projecte de la Comissió Europea BioDiverCities. Àrea de Model de Ciutat

L'Àrea de Model de Ciutat ha resultat seleccionada per a implementar el projecte BioDiverCities com a projecte pilot de la Comissió Europa que segueix l'Estratègia de Biodiversitat de la Unió Europea 2030 i el Green New Deal. L'objectiu és doble: incrementar la biodiversitat dins els espais urbans mentre es fomenta la participació ciutadana. En aquest marc, i aprofitant la fase de redacció del projecte d'Eix Cívic de Cotlliure, es preveu dur a terme un debat de les propostes de verd urbà amb l'equip que redactarà el projecte de reurbanització tàctica.


4. Camins escolars. Àrea d'Educació i Política Lingüística

L'Àrea d'Educació està impulsant la tasca de definir i ampliar els camins escolars segurs de Palma. L'objectiu central és crear recorreguts i espais d'estada segurs per als infants i joves de les barriades.
Aquesta és una reclamació molt important dels centres docents del voltant de Cotlliure, que representen més de 5.000 alumnes. Els camins escolars segurs són un objectiu fonamental i estretament vinculat a les declaracions de Palma "Ciutat Educadora" i "Ciutat Amiga de la Infància i la Joventut".


5. Mercat i comerç a cel obert. Àrea de Comerç i Palma Activa

El futur eix cívic de Cotlliure està estretament vinculat a la recuperació econòmica i social de la zona, ja que es considera que l'eix hi fomentarà la creació d'un teixit productiu i comercial que beneficiarà els residents al mateix barri i als contigus, connectant-los amb el centre i generant, per tant, dinàmiques de recentralització de l'activitat econòmica, productiva i comercial.
A més, la conformació de Cotlliure en un carrer amb prioritat per a vianants és clau per a activar la figura de centre comercial a cel obert, una de les proposta de l'Àrea de Comerç i que preveu el Pla d'equipaments comercials aprovat pel Consell de Mallorca, amb l'objectiu de promoure el petit comerç de proximitat.
Concretament, l'Àrea de Comerç està realitzant una feina de cens i registre d'activitats d'aquest àmbit de Cotlliure, així com una recollida de propostes per part dels comerciants en relació amb el futur eix cívic.


6. Rutes saludables. Àrea de Sanitat i Consum

La pandèmia del covid-19 ha posat en evidència, ara més que mai, la necessitat de transformar el model urbà en una ciutat saludable, humanitzada i, per tant, més resilient.
Si bé Palma ja treballava per a impulsar un model de ciutat saludable, aquests darrers mesos de confinament s'ha posat de manifest la necessitat urgent de repensar l'espai públic per a garantir unes condicions adequades que respectin les distàncies higièniques requerides i permetin disposar de més espais lliures, saludables i humans.