Publicador de continguts


Cort presenta “Miró 1983”, l’exposició que introdueix “un punt d’inflexió” en la trajectòria de la Fundació Miró Mallorca


20 de març de 2024

El primer tinent de batle, Javier Bonet, defensa la necessitat de reivindicar el llegat de l’artista durant la presentació de la mostra comissariada per Enrique Juncosa que serà inaugurada aquest dijous

Palma, 20 de març de 2024.- La Fundació Miró Mallorca acollirà aquest dijous, a les 19 hores, la inauguració de l’exposició “Miró 1983”, que ha estat presentada avui pel primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, i el comissari de la mostra, Enrique Juncosa, acompanyats de personal de la Fundació i del coordinador general de Cultura i Arts Visuals, Fernando Gómez de la Cuesta.

“Miró 1983” recull 140 creacions de Joan Miró, pertanyents a un ampli ventall de modalitats artístiques, des de la pintura a l’escultura, fins als dibuixos, els gravats, els llibres il·lustrats i les ceràmiques.

Fonamentalment, es tracta d’obres representatives de la col·lecció que Miró i la seva esposa, Pilar Juncosa, varen cedir a la Fundació a través d’una escriptura de donació formalitzada el mes de març de 1981, una mica més de dos anys abans de la mort de l’artista, que es va produir el dia de Nadal de 1983.

Aquest fons museogràfic està integrat per unes 2.500 obres que, en la major part, es troben inacabades i que foren realitzades per Miró a partir de la dècada dels anys 70.

Durant la seva intervenció, el primer tinent de batle de Cort ha indicat que l’exposició “introdueix un punt d’inflexió en la trajectòria de la Fundació Miró Mallorca, atès que ens situam davant una de les accions culturals més ambicioses de la història d’aquest equipament, que representa, sens dubte, una decidida passa endavant en el camí de l’excel·lència de Palma com a capital de la cultura”.

Igualment, Javier Bonet ha destacat que “ha arribat l’hora de reivindicar la Fundació Miró com espai cultural i artístic de referència a Palma”, una pretensió que, seguint la seva argumentació, “ha marcat moltes de les accions que hem desenvolupat des de l’Àrea de Cultura aquests vuit mesos de legislatura”.

El regidor ha defensat que “una figura irrepetible com la de Joan Miró ha d’estar molt més present en l’esperit i el cor de la que va ser la seva ciutat, i, en aquest sentit, Palma ha d’expressar l’orgull d’haver acollit durant molts anys el seu talent incomparable”.

Al mateix temps, Bonet ha assegurat que l’Ajuntament “no està tot sol” en aquest repte, i ha agraït el suport de Successió Miró, l’entitat integrada pels hereus de l’artista que s’ocupa d’administrar els drets sobre el seu patrimoni creatiu, i de la resta d’espais culturals que completen l’anomenat Triangle Miró.

El representant municipal ha aprofitat l’ocasió per a elogiar la trajectòria d’Enrique Juncosa, comissari de l’exposició, qui ha estat director del Museu Irlandès d’Art Modern de Dublín, des de l’any 2003 fins al 2012, i també subdirector de l’Institut Valencià d’Art Modern i del Museu Reina Sofía de Madrid.

 

Data darrera modificació: 21 de març de 2024