Publicador de continguts


Cort endurirà la normativa contra les pintades vandàliques amb multes que poden arribar fins als 3.000 euros


18 d’agost de 2023

Palma, 18 d’agost de 2023. El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha visitat aquest divendres el convent de Santa Magdalena, on la Fundació Forteza-Rey ha eliminat les nombroses pintades vandàliques realitzades als seus murs exteriors. Durant la visita, Jaime Martínez ha estat rotund en declarar que Cort està procedint a modificar la normativa per incrementar fins a 3.000 euros les multes per als qui facin pintades vandàliques.

A més, els progenitors seran responsables de la sanció si la pintada la fa un menor d'edat i en el cas que el grafit s'executi damunt un bé catalogat patrimonial s'actuarà per la via penal.

El primer regidor de Palma ha estat taxatiu en relació amb les pintades vandàliques a Palma: “La setmana passada vàrem presentar un Pla estratègic de neteja en què les actuacions contra els grafits seran prioritàries. Emaya, Infraestructures i la Policia Local ja s'estan coordinant per a actuar dins el marc que estableix el Pla estratègic, que preveu mesures de prevenció i l'enduriment de sancions per a tots els qui facin pintades vandàliques”.

En aquest punt, el batle ha subratllat que les sancions màximes que marca la Llei són de 3.000 euros en els casos més greus: "Qualificarem les sancions de grafits com a molt greus, amb la qual cosa aplicarem els 3.000 euros de sanció màxima.”

A més, ha continuat, "als pressupostos de l'any que ve incorporarem càmeres de seguretat i drons per a reforçar aquestes actuacions de control".

A això cal sumar-hi que “si la pintada es realitza damunt un bé catalogat patrimonial, es denunciarà el causant per la via penal i els pares seran responsables si l'autor de la pintada és menor d'edat. El compromís de l'Ajuntament ha de ser implacable i no es poden tolerar accions incíviques com les que estam veient”, ha ressenyat el batle.

Jaime Martínez Llabrés ha avançat que l'Ajuntament “serà proactiu; no esperarem que algú que té una propietat privada on hi ha pintades vandàliques s'acosti a Emaya perquè actuem; serà Emaya la que es posarà en contacte amb aquest propietari privat per a actuar directament contra aquesta pintada”, ha conclòs.

Durant la visita al convent de Santa Magdalena, el batle ha agraït a la Fundació Forteza-Rey la neteja d'una part dels murs del convent i ha ressaltat que cal posar en valor el compromís de la iniciativa privada ja que l'Ajuntament sol no pot revertir la inèrcia d'una ciutat amb un alt nombre de pintades vandàliques”.

Per part seva, Josep Forteza-Rey ha valorat el compromís de Cort per a posar-se al capdavant en la lluita contra les pintades, especialment a edificis catalogats, i ha recordat que la neteja de grafits en aquest tipus d'edificis és “molt complexa i només la poden fer professionals ja que pot fer malbé el marès, per la qual cosa cal anar amb molt de compte”. Forteza-Rey hi ha afegit que s'ha actuat damunt 16 pintades al mur del convent i ha destacat la dificultat que ha suposat “desincrustar la pintura”.

A la visita també hi han assistit els regidors de Cort, Mercedes Celeste i Llorenç Bauzá; la presidenta de la patronal hotelera, Maria Frontera; la vicepresidenta d'Arca, Angels Fermoselle, i les monges de la congregació encapçalades per la seva priora, sor Pilar, entre d'altres.

 

Data darrera modificació: 22 d’agost de 2023