Cort aprova definitivament l’Ordenança per al foment de la convivència cívica, una normativa completa i ambiciosa que dota de les eines necessàries per a combatre l’incivisme a Palma - Comunicació i Premsa
Cort aprova definitivament l’Ordenança per al foment de la convivència cívica, una normativa completa i ambiciosa que dota de les eines necessàries per a combatre l’incivisme a Palma

Després de la seva aprovació aquest dijous en sessió plenària, la normativa entrarà en vigor a partir dels 15 dies hàbils des de la seva publicació en el BOIB
Palma, 24 d’abril de 2025.- El ple de l’Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dijous, de manera definitiva, l’Ordenança per al foment de la convivència cívica, una normativa completa i ambiciosa que dota de les eines jurídiques necessàries per a lluitar contra l’incivisme a Palma.
El document, que entrarà en vigor a partir dels 15 dies hàbils després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), respon a la voluntat de l’equip de govern municipal de combatre les actituds i comportaments incívics, amb l’objectiu de fer de Palma una ciutat segura, ordenada i respectuosa.
Cal recordar que la normativa ha comptat amb una àmplia participació de la societat civil, amb la intenció de cercar el consens, oferint una visió col·lectiva i contribuint a l’enriquiment del text final. D’aquesta manera, durant el període d’exposició pública es varen estimar parcialment fins a 29 propostes de diferents associacions i entitats, la qual cosa suposa aproximadament un 50 per cent del total de les presentades.
Línies de l’Ordenança cívica
L’Ordenança introdueix mesures clares per a prevenir actituds incíviques i promoure i protegir tant l’entorn urbà com la dignitat de les persones.
En aquesta línia, prohibeix a l’espai públic totes aquelles conductes de menyspreu a la dignitat de les persones i contra la igualtat per motius de raça, gènere, orientació sexual, ideologia, religió o situació socioeconòmica. També les conductes d’agressió o setge a menors d’edat, així com l’exhibició i col·locació d’elements i objectes que suposin menyspreu o discriminació, que incitin al consum d’estupefaents o alcohol, o que promoguin la incitació ofensiva del sexe.
La normativa actua també contra les pintades vandàliques, que queden prohibides davant qualsevol element de l’espai públic, a l’interior o exterior d’equipaments, infraestructures o elements del servei públic, i també i especialment a zones protegides.
Així mateix, actua contra la col·locació indeguda de cartells, la distribució descontrolada de publicitat o l’ús inapropiat de mobiliari urbà, i prohibeix a l’espai públic pràctiques d’apostes o “joc de triler”.
S’estableixen, així mateix, límits a actuacions a la via pública que puguin alterar el descans veïnal o la posada en funcionament d’equips de so o amplificadors sense la corresponent autorització municipal.
Queda prohibit situar activitats musicals enfront d’establiments públics, edificis oficials, llocs de gran concurrència, així com enfront de monuments, edificis històrics o béns d’interès cultural, de manera que se n’alteri l’accessibilitat, visibilitat o perspectiva, garantint que les activitats musicals es realitzin respectant els límits establerts per la normativa vigent.
Pel que fa a les visites turístiques guiades, es restringeixen a un màxim de 35 persones, amb guia inclòs, i es recomana l’ús d’audioguies. En cas d’utilitzar-se artefactes rodats tipus VMP o bicicletes, serà d’un màxim de quatre persones, guia inclòs.
No es permet tampoc la realització de visites guiades mitjançant vehicles, excepte els que estiguin expressament autoritzats per la normativa municipal, garantint la seguretat i fluïdesa de la mobilitat a la ciutat.
Cal precisar que en aquest apartat s’ha establert que les normes entrin en vigor a partir de l’1 de gener de 2026, per a garantir la seguretat jurídica dels operadors durant l’actual temporada turística.
Amb l’objectiu de reduir la presència de residus a la via pública, s’ha establert també la prohibició d’abocar qualsevol classe de fems, ni tirar a l’exterior damunt les vies residus o enderrocs procedents d’habitatges.
A més, els establiments fixos o mòbils que ofereixin servei “per a endur-se’n” seran responsables de mantenir net l’espai dins un radi de 25 metres al voltant de les seves instal·lacions. Igualment, hauran de minimitzar l’ús de materials d’un sol ús i prendre mesures per a evitar que els residus generats s’abandonin de manera inadequada. Els locals també hauran de proporcionar les seves pròpies papereres i prendre totes les mesures necessàries per a evitar l’acumulació de fems.
D’altra banda, l’Ordenança prohibeix el consum de begudes alcohòliques a la via pública sempre que alteri la convivència. S’impedeix també el seu consum per menors, la publicitat i inducció al consum a zones exteriors d’establiments comercials. Igualment, queda prohibit el botellot, consum de drogues o agrupament desmesurat que alteri la convivència i dificulti la tranquil·litat de l’entorn.
En relació amb l’ús de caravanes i autocaravanes, s’estableix que l’acampada a vehicles només estarà permesa als llocs expressament autoritzats pel planejament municipal. Quedarà prohibit l’estacionament de vehicles que no compleixin unes certes condicions.
Entre les principals, el vehicle ha de mantenir-se en contacte amb el sòl únicament a través de les rodes, sense poder utilitzar elements estabilitzadors ni altres dispositius que no estiguin prevists en la normativa de trànsit.
A més, no han de generar renous, olors o vibracions cap a l’exterior, ja que aquests aspectes es consideren infraccions greus. També queda prohibit que les activitats dins o fora del vehicle en sobrepassin el perímetre, com el desplegament de tendals, taules, cadires, neveres o barbacoes.
El vehicle ha de mantenir la seva configuració original, sense afegir-hi elements que n’augmentin el volum i que impedeixin que el vehicle pugui circular de manera autoritzada. Aquestes infraccions seran considerades infraccions greus, encara que en el cas de persones en situació d’exclusió social, no s’aplicarà una sanció econòmica.
Finalment, es prohibeix l’estacionament al mateix lloc durant més de deu dies consecutius, d’acord amb la normativa municipal de circulació. També es prohibeix l’estacionament de remolcs sense vehicle tractor.
La normativa regula també detalladament la circulació de vehicles de mobilitat personal (VMP), com patinets elèctrics, que hauran de complir una sèrie de normes d’ús. D’aquesta manera, no poden circular per voreres, places, jardins, ni zones per a vianants, i serà obligatori disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per als conductors, amb una cobertura mínima de 120.000 euros. Així mateix, l’ús del casc serà obligatori i les persones hauran de mantenir-se dempeus damunt el vehicle, amb els dos peus fermament recolzats a la plataforma, i portar un vestit reflector homologat per a una major visibilitat.
La normativa estableix, a més, que els VMP podran circular per calçades de zones de 30 km/h i per carrers limitats a velocitats iguals o inferiors a 40 km/h. En cap dels supòsits no podran superar els 25 km/h. També es permet circular pels carrils bici sense superar els 10 km/h, i en els carrils compresos entre la part de l’aparcament i la vorera no podran superar els 15 km/h. L’edat permesa per a circular-hi es fixa en 16 anys i en 15 en el cas de disposar de permís de conduir AM.
A més, les empreses que lloguin VMP han de complir requisits específics com identificar i registrar els vehicles, comptar amb una assegurança de responsabilitat civil amb una cobertura mínima de 800.000 euros, i els grups de lloguer han de seguir unes certes normes de circulació. A més, si són més de tres persones, han de sol·licitar una autorització municipal.
La normativa prohibeix, d’altra banda, aquelles conductes conegudes com balconing, el parkour urbà o l’ús indegut del mobiliari urbà. Tampoc no està permès anar nu per la via pública o transitar desproveïts de roba a la part superior fora d’espais habilitats, com piscines o platges. A més, es prohibeix el bany a espigons i l’ús de sabó o elements d’higiene a les dutxes de les platges.
I quant a l’ús impropi de l’espai públic, queda prohibit acampar a les vies o espais públics, tendes de campanya, la utilització de bancs i seients per a usos distints d’aquells a què estan destinats. Les motos, per la seva banda, han d’aparcar en bateria, i queda prohibit l’accés al parc fora de l’horari permès, la deterioració de la tranquil·litat, causar molèsties als veïns o llançar objectes a la via pública. Tampoc no es permet estacionar o circular amb vehicle per zones enjardinades, ni desenvolupar qualsevol ús o activitat als espais ornamentals aquàtics dels parcs o fonts públiques.
Tot això reflecteix el clar enfocament preventiu de l’Ordenança, que cerca corregir les conductes incíviques a través de la mediació, especialment en els casos d’infraccions comeses per menors d’edat o col·lectius vulnerables.
A la normativa, a més, se sumen altres polítiques en matèria de seguretat ciutadana impulsades els últims mesos per l’equip de govern, com l’augment dels recursos materials i humans per a reforçar la Policia Local, amb la incorporació de 270 nous agents, o la creació de l’Equip Comunitari de Proximitat, que es complementaran amb la nova Ordenança per a combatre l’incivisme a la ciutat.
Data darrera modificació: 24 d’abril de 2025